Универзитет у Источном Сарајеву напредовао за 345 мјеста на Вебометрикс листи

Срна
Универзитет у Источном Сарајеву напредовао за 345 мјеста на Вебометрикс листи

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Универзитет у Источном Сарајеву на најновијој свјетској Вебометрикс ранг листи напредовао је за 345 мјеста у односу на рангирање из јануара ове године и тренутно је на 3.441. позицији свјетских универзитета од рангираних више од 31.000.

У односу на јул прошле године, Универзитет у Источном Сарајеву напредовао је за 2.037 мјеста.

“Значајно побољшање позиције Универзитета у Источном Сарајеву услиједило је због велике посвећености и рада свих запослених наставника и сарадника на Универзитету, посебно у области науке и истраживања, а након низа мјера које је предузело и реализовало руководство Универзитета”, саопштено је из ове високошколске установе.

На нивоу БиХ Универзитет у Источном Сарајеву налази се на петом мјесту од рангираних 48 високошколских установа.

Вебометрикс је свјетски призната ранг листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког института.

Рангирање високошколских установа се врши на основу три индикатора: видљивост универзитета, отвореност универзитета и изврсност у научно-истраживачком раду.

Првих пет мјеста у свијету на Вебометрикс листи заузимају амерички универзитети. Први је Харвард, а слиједе Стенфорд, Технолошки институт у Масачусетсу /МИТ/, Беркли и универзитет у Мичигену.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана