Универзитет у Бањалуци једини у БиХ има психолошко савјетовалиште за студенте

ГС
Универзитет у Бањалуци једини у БиХ има психолошко савјетовалиште за студенте

БАЊАЛУКА - Психолошко савјетовалиште за студенте (ПСЗС) Универзитета у Бањалуци (УНИБЛ), које је основано прошле године у јуну, на иницијативу Одсјека за психологију, пружило је помоћ за 62 студената.

Како кажу из овог савјетовалишта, досадашњи резултати показују да је до средине септембра ове године одржано 305 сеанси од 60 минута, рачунајући са љетном паузом у трајању од три мјесеца, те су 62 студента добила услуге или их још користе, док листа чекања броји 56 студената.

"Кроз иницијални интервју, којим се процјењује озбиљност проблема, прошло је 59 студената", казала је Александра Хаџић, координаторка ПСЗС УНИБЛ, испред овог савјетовалишта, те додала да, ако би требало да изразе у новцу, психотерапијске услуге оквирно се плаћају 50 КМ, могли бисмо рећи да је ПСЗС УНИБЛ студентима и њиховим породицама уштедјело 15.250 КМ кроз психотерапијске сеансе и 2.950 кроз иницијалне интервјуе, што чини 18.200 КМ за годину дана.

"Ово је прво и једино, бар за сада, универзитетско психолошко савјетовалиште за студенте. Ријетко је и за регион, јер универзитетска савјетовалишта за студенте имају још само Универзитети у Ријеци и Нишу", појаснила је она.

Како каже, комплетан ангажман свих ангажованих је волонтерски, те није плаћен и не би се могао реализовати без Филозофског факултета, који обезбјеђује простор и материјалне трошкове, као што су трошкови телефона и одржавања Инстаграм странице на којој се налазе све информације.

Од почетка им је врло важно да студенти ово препознају као мјесто на којем могу наћи подршку, преносе Независне.

"Савјетовалиште укључује 16 психотерапеута у едукацији, који волонтерски раде са студентима заинтересованим да се јаве у савјетовалиште. Изузетно нам је важно да су различитих психотерапијских модалитета те тако имамо психотерапеуте у едукацији који су породично системске, когнитивно-бихејвиоралне, трансакционо-аналитичке, интегративне и реалитетне психотерапијске школе", појаснила је она те додала да њихов рад подржава и усмјерава четири ментора, а рад је организован од стране једне координаторке која је и редовни професор на Филозофском факултету УНИБЛ и сертификовани породични системски психотерапеут са сертификатом Европске асоцијације психотерапеута и двије администраторке које су мастер студенти психологије.

"Заказивање се врши позивом на број, маилом или преко Инстаграм странице ПСЗС УНИБЛ. Савјетовалиште ради сваки радни дан у поподневним сатима", истакла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана