Универзитет Сарајево: Омогућени настава и испити и у учионицама

Срна
Универзитет Сарајево: Омогућени настава и испити и у учионицама

САРАЈЕВО - Сенат универзитета у Сарајеву закључио је на електронској сједници да се настава која подразумијева практични рад студената може одвијати и у учионици, уз поштивање епидемиолошких мјера и препоруке кризних штабова.

Проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Сарајеву Аида Хоџић објаснила је да се сви видови наставе, за које је то могуће, могу и даље одржавати онлајн.

Савјети факултета и академија одлучиће за које ће се то предмете настава и испити одвијати у учионицама.

Она је нагласила да је Сенат на јучерашњој телефонској сједници донио одлуку и о продужењу наставе у љетном семестру за једну седмицу, тако да би крај наставе требало да буде 12. јуна.

Тај период користио би се, како је рекла Хоџићева, за надокнаду наставе у учионици, додатне консултације и припремање студената за испите. У том смислу и завршни испити у редовном и поправном року, такође би били продужени за једну седмицу.

Наставу коју није било могуће одржавати онлајн, током природне несреће изазване епидемијом вируса корона, потребно је надокнадити до 31. јула, преносе федерални медији.

“Наравно, уз могућност парцијалног полагања завршних испита у складу са законом, Статутом и правилима студирања. Факултети ће доставити Универзитету распореде надокнаде те наставе”, навела је Хоџићева.

Сенат је одобрио и додатни испитни термин, у јунско-јулском поправном испитном року. Омогућене су (онлајн или у учионици) и одбране завршних радова у свим циклусима студија, укључујући и радне финалне верзије докторских дисертација.

Биће омогућено и полагање пријемних испита за бруцоше, онлајн или у учионицама, уз поштивање епидемиолошких мјера.

Закључком је дефинисан и приступ лабораторијској инфраструктури, за извођење практичног дијела завршних радова на свим циклусима студија.

Објављивање конкурса за упис у нову студијску годину планиран је за 5. јун, по академском календару. Конкурс је тренутно на Влади Кантона Сарајево која даје сагласност на план уписа, а ресорно кантонално министарство на текст конкурса.

Одлуком Сената, због епидемије вируса корона, редовна настава на Универзитету у Сарајеву прекинута је 12. марта. Универзитет у Сарајеву има око 27.000 студената на више од 500 студијских програма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана