Уницеф: Обезбијеђен интернет за више од 5.300 ђака у Српској

Srna
Уницеф: Обезбијеђен интернет за више од 5.300 ђака у Српској

САРАЈЕВО - Министарство просвјете и културе Републике Српске, Унеско и Уницеф заједно су обезбиједили пакете мобилног интернета за више од 5.300 дјеце до краја школске године, у чему је значајну подршку дала и компанија "М:тел", обезбиједивши бесплатне пакете за један број ђака.

Више од 130.000 дјеце у Републици Српској већ више од два мјесеца не иду у школе усљед пандемије ковида-19, због чега се учење наставља на даљину због чега је приступ интернету важнији него икада, саопштено је из Уницефа.

Представник Уницефа у БиХ Ровнак Кан рекла је да је пандемија открила јаз између дјеце различитих социо-економских стања и захтијева достизање универзалног приступа учењу путем интернета у ситуацијама када је физичка присутност у школама ризик за безбједност дјеце.

"Образовни систем мора имати правична, алтернативна и иновативна рјешења за реаговање у тренутној ситуацији због чега је кључно улагати у развој приступачних дигиталних и медијских ресурса који су базирани на плановима и програмима. То ће дозволити несметан прелаз на учење путем интернета када ситуација захтијева затварање школа. Пандемија је прилика за унапређење процеса учења и подучавања и свеукупне квалитете образовања", истакла је Канова.

Шеф Канцеларије Унеска у БиХ Синиша Шешум навео је да је пандемија изазов, али и прилика за институције широм свијета да користе предности дигиталне технологије.

"У доба доступности дигиталних ресурса неоспорна је потреба увођења образовних реформи које користе потенцијал технологије. Партнерство са приватним сектором је кључно у повезивању образовних система са економијом заснованом на знању и унапређењу квалитете образовања. Цијенимо М:тел-ово препознавање важности приступа образовању", рекао је Шешум.

Унеско и Уницеф настављају да подржавају образовне власти у БиХ у обезбјеђењу континуитета и квалитета образовања, како током, тако и након пандемије, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана