УНДП: Подршка у поступању са отпадом насталим усљед пандемије

Срна
УНДП: Подршка у поступању са отпадом насталим усљед пандемије

САРАЈЕВО - Развојни програм УН (УНДП), уз подршку Шведске, помоћи ће домаћим властима у БиХ у ефикасном реаговању и едуковању становника у поступању с отпадом насталим усљед пандемије вируса корона.

Из УНДП-а наводе да непостојање адекватног система за управљање отпадом, нарочито у области прикупљања, третирања и обраде ковид 19 отпада из домаћинстава са регистрованим случајевима, представља опасност по здравље људи и околину, због чега је ефикасно управљање отпадом од суштинске важности како би се умањио потенцијални секундарни утицај ковида 19 на здравље и околину.

“Медицински отпад је токсичан и, ако се њим не поступа исправно, загађује околину и утиче на здравље људи. Пандемија ковид 19 јасно је показала да постоји хитна потреба за бољим поступањем са медицинским отпадом, како од самих грађана, тако и од болница и индустријског сектора у БиХ. Шведска подржава локалне власти у овој иницијативи”, истакла је амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стромквист.

Из УНДП-а подсјећају да током епидемије долази до стварања ковид 19 отпада, који ако се не прикупља или не третира на исправан начин може убрзати ширење заразе и представљати значајан ризик за медицинско особље, пацијенте и раднике који прикупљају и третирају отпад.

Ковид 19 отпад односи се и на маске за једнократну употребу, рукавице и другу опрему за личну заштиту, а његово безбједно и еколошко уклањање од суштинске је важности за здравствене установе и домаћинства.

“Уз подршку Шведске, те путем процјењивања пракси за уклањање медицинског отпада, УНДП, као дио заједничког и координисаног одговора УН, помоћи ће домаћим властима са набавком посебне опреме за уклањање медицинског отпада, постројења за третирање медицинског отпада и одговарајуће личне заштитне опреме за раднике који прикупљају отпад из домаћинстава”, изјавила је резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелијана Недера.

Све активности се проводе у сарадњи са надлежним здравственим и околишним институцијама, комуналним предузећима за управљање отпадом у 21 одабраној локацији у БиХ и са Свјетском здравственом организацијом. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана