Уколико изгубимо повјерење у медије, изгубили смо демократију

Г.С.
Уколико изгубимо повјерење у медије, изгубили смо демократију

У Сарајеву и Бањaлуци, паралелно, одржан је Форум „Млади и медији – Reconnect" уз учешће бројних гостију, првенствено младих, новинара, а затим и различитих профиле аутора и сарадника, из свијета медија и производње медијских садржаја и мониторинга.


Био је то догађај у оквиру пројекта  „Млади за боље медије" који финансира Европска унија, а проводе Ја бих у ЕУ и Медиацентар. На почетку, госте је поздравио Владимир Пандуревић из Делегације Европске уније у БиХ који је истакао да је овај пројекат финансиран у оквиру програма Цивино друштво и медији и важан је јер се бави активнијим ангажманом цивилног друштва, младих првенствено у унапрјеђењу медијског садржаја и заштити новинарских слобода.

Форум Млади и медији- Reconnect, пратили су и учесници путем online платформе која је повезала младе и новинаре и учеснике са обје локације. Било је говора о медијима и садржајима које млади прате, о форматима које медији користе при продукцији вијести али и препорукама које би формате било добро користити како би медији привукли и задржали младе.

Самра Лучкин, комуникацијски експерт Ја бих у ЕУ освијетлила аспекте овог програма: нови облици медијских садржаја и појава нових медија су пред издаваче  и новинске и радио телевизијске куће поставиле нове облике изазова да привуку и задрже младу публику

Анида Сокол, представница Медиа Центра и ауторица истраживања, представила је врло студиозно израђена истраживања проведена у оквиру пројекта Млади за боље медије којим се настојало, између осталог, одредити колико млади прате традиционалне/ маинстреам медије и који специјализирани садржаји за младе постоје у БиХ.

„Медији ријетко стратешки приступају припреми садржаја програма за младе. Неопходно је да традиционални медији у БиХ пронађу начин да привуку млађу публику, да припреме садржаје које су њима занимљиви али и оне који су едукативни и који се баве друштвено релевантним питањима. Кроз Форум смо покренули ово важно питање. Надам се да ће медији и млади кроз разговоре и сарадњу наћи начин да врате младу публику медијима"- објаснила је Анида.

Млађе генерације које расту са новим технологијама, интернетом, друштвеним мрежама и мобилним телефонима имају другачије информацијско-комуникацијске потребе и очекивања од медија у односу на остатак популације.

„Емисије требају започињати позитивним вијестима. То је оно што млади желе да чују. Млади траже разлог да остану овдје"- истакла је Ајна Мешић, учесница Форума у Сарајеву.

Млади у БиХ у великом броју не прате традиционалне медије, нису задовољни садржајем који они нуде, те такав садржај траже на интернету и друштвеним мрежама. Традиционални медији у БиХ, с друге стране,  због недостатка средстава слабије улажу у продукцију специјализираних садржаја за младе.

„Имали смо прилику чути перспективу младих и професионалаца у медијима о томе како сви заједно могли допринијети развоју садржаја у традиционалним медијима, како у наредних 10 година не бисмо изгубили управо ту популацију која ће конзумирати традиционалне медије. Медији су стуб демократског друштва, а уколико изгубимо повјерење у медије, изгубили смо и демократију"- објаснио је Алдин Алић, активиста из Зенице.

Ахмед Бабић из РТВ Зенице који је заједно са Еном Сикиром осмислио емисију „Из младе зјенице", која емитовала двије године, каже да је успјех емисије био већи на YouTube-у него на телевизији и да је било важно креирати кратке садржаје са занимљивим наративом.

"Немојте да бјежите од трендова. Искористите их како би друштвено одговорне теме презентовали кроз свој садржај" истакла је Мирела Биковић, креаторица Цат патроле, програма насталог на друштвеним мрежама, који данас има успјешан продукцијски оквир. 

"За традиционалне медије већ је данас велики изазов пролагодити садржај како би био гледан и читан, а мислим да су и пред онлине медијима ускоро велики изазови, истакла је Маја Исовић, новинарка Буке, на форуму "Млади и медији - Reconnect!".

„Млади за боље медије" пројекат који финансира Европска унија а проводе Ја бих у ЕУ и Медиа Центар, настоји да успостави везу младих и медија, развијајући иновативни приступ јачању независних медија у Босни и Херцеговини и потичући активизам младих у подршци медијима и у креирању медијских садржаја. Уз модерацију Николе Вучића у Сарајеву и Дејана Шајиновића у Бањaлуци, те одређена појашњења активиста Алдина Алића, Биљане Андријевић дошло се до закључка да контекст у доброј мјери одређује медијске садржаје те да је у овом тренутку најбитније отворити простор за младе који ће слиједећи позитивне примјере наћи пут за садржаје које ће пратити и креирати.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана