Укидање путарине почетак изузетне сарадње, у 2022. изградња пута Фоча - Шћепан Поље

Срна
Укидање путарине почетак изузетне сарадње, у 2022. изградња пута Фоча - Шћепан Поље

ТРЕБИЊЕ, ХЕРЦЕГ НОВИ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је данас да би сљедеће године требало да почне изградња пута Фоча - Шћепан поље, што ће допринијети бољем инфраструктурном повезивању Републике Српске и Црне Горе.

Цвијановићева је истакла да је ријеч о великом пројекту и подухвату који ће много значити за ове двије земље, за грађане и привреду.
Када је ријеч о ревитализацији путева у Републици Српској, Цвијановићева је навела да постоји транспортна стратегија која подразумијева ревитализацију и изградњу или прекатегоризацију одређених путева у Српској да би могла бити успостављена адекватна путна инфраструктура широм Републике.

-Пролазим свим путевима у Републици Српској и знам у каквом су стањ -, рекла је Цвијановићева, одговарајући на питање новинара да ли је упозната о квалитету пута од Фоче до Требиња.

Цвијановићева је најавила да ће путеви у источном и јужном дијелу Републике Српске бити ревитализовани или ће бити изграђене дионице које требају да се граде.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић озваничили су данас укидање путарине на путном правцу између Требиња и Херцег Новог.

Озваничењу су присуствовали и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсјденик Општине Херцег Нови Стеван Катић. Цвијановићева је изјавила да је укидање путарине на путном правцу између Требиња и Херцег Новог велики подухват у функцији боље сарадње, разумијевања и олакшица за грађане и привреду.

Цвијановићева је рекла да укидање путарине много значи у финансијском смислу посебно за грађане или привреду локалног карактера с обзиром на то да су то људи који чешће прелазе границу и одлазе на црногорорско приморје.

-Ми смо упућени једни на друге и ово је начин да покажемо да та упућеност не смије да трпи било какву баријеру. Заиста сам захвална, мислим да је ово велики гест - истакла је Цвијановићева новинарима на граничном прелазу Ситница, гдје је озваничено укидање путарине.

Цвијановићева је истакла да веома цијени овај гест Црне Горе, који ће много значити и за грађане и привреду.

-Ово је гест који се уклапа у наше добре пријатељске односе у којима желимо да уклањамо баријере, а не да их постављамо. Мислим да је ово прави начин да се тако нешто постигне - рекла је Цвијановићева.

Здравко Кривокапић рекао је да је укидање наплате путарине на магистралном путу Требиње-Херцег Нови велики искорак и добар знак који указује на почетак изузетне сарадње Црне Горе и БиХ.

- Данас је још један диван дан и ово представља велики искорак који смо успјели да направимо у кратком временском периоду -, рекао је Кривокапић.

Он је истакао да данас, пред почетак туристичке сезоне, најављују да грађани Херцег Новог и Требиња, који имају највеће бенефите од укидања плаћања ове путарине, као и сви остали који долазе на црногорско приморје, на овом путу неће више плаћати путарину.

Кривокапић је напоменуо да се од 30. августа прошле године, када се десила почетна слобода у Црној Гори, која је верификована и изборима у Херцег Новом, управо на територији Херцег Новог на овај начин показује да је владавина претходног режима у Црној Гори довела до оваквог ограничења према грађанима, који, како је рекао, не смију да се дијеле без обзира којој нацији, вјери припадају или за кога гласају.

Он је најавио и да ће ускоро четири гранична прелаза између Црне Горе и БиХ бити претворена у интегралне прелазе, као и да ће на свим граничним прелазима између двије земље бити успостављени скенери који ће по скраћеној процедури вршити провјеру транспорта роба из обје земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана