УКЦ-у Српске одобрена три милиона КМ за набавку скенера

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске одобрио је данас исплату три милиона КМ Универзитетском клиничком центру Републике Српске за набавку новог PET/CT скенера.

На данашњој сједници Управног одбора прихваћена је информација Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у којој се наводи да се нови скенер набавља с циљем обезбјеђивања квалитетније и доступније здравствене заштите за пацијенте, с обзиром да се ради о здравственој услузи која се пружа за све становнике Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да је PET/CT једна од најефикаснијих неинвазивних дијагностичких метода данас која се примјењује у дијагностици малигних обољења, процјени проширености болести, планирању радиотерапије, процјени ефикасности лијечења и у случајевима када треба утврдити да ли је маса доброћудна или малигна.

- Будући да овај апарат омогућава снимање и истовремени преглед цијелог тијела, могуће је процијенити и проширеност болести на друге органе. PET/CT се такође користи и за идентификовање неуролошких и кардиоваскуларних обољења - додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана