УКЦ Српске: Дводневни курс о кардиопулмоналној реанимацији

Срна
УКЦ Српске: Дводневни курс о кардиопулмоналној реанимацији

БАЊАЛУКА - У Ургентном центру Универзитетског центра (УКЦ) Републике Српске организован је дводневни курс напредне и непосредне кардиопулмоналне реанимације за љекаре и техничаре УКЦ-а, с циљем формирања тимова љекара и техничара који могу на вријеме да препознају ране критичне знакове болести, као и да у случају непосредне животне опасности буде пружена одговарајућа помоћ.

Учесници курса, који је организован у оквиру обиљежавања 27. маја - Европског дана ургентне медицине, јесу специјализанти ургентне медицине, кардиологије, интерне медицине, инфектологије, млади љекари који учествују у иницијалном збрињавању хитних пацијента у УКЦ-у.

Осим њих, на курсу непосредне животне реанимације учествују медицински техничари који раде у Ургентном центру.
Из УКЦ-а Републике Српске је саопштено да овај курс представља наставак континуиране медицинске едукације љекара и техничара под покровитељством те установе.

Предавачи на курсу су инструктори из УКЦ-а Славко Ролих и Јована Јевђић, а гости и учесници на курсу су и љекари из Ресусцитационог савета Србије. Овакве врсте едукације се одвијају у сарадњи са ЕРЦ-ом  а полазници добијају међународне сертификате.

У саопштењу се наводи да је траума веома значајан узрок смрти и инвалидитета, нарочито код радно способних особа млађе животне доби.

Због тога је за специјализанте хируршких грана медицине, анестезије и ургентне медицине планирано предавање о иницијалном третману трауматизованих особа, дијагностичким могућностима и препорукама за надокнаду течности и трансфузији.

Медицински техничари из Ургентног центра демонстрираће поступак тријаже повријеђених, са нагласком на поступак у случају масовних несрећа.

За сутра је предвиђено предавање о теми збрињавања трауматизованих пацијената на раном хоспиталном нивоу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана