УКЦ РС пружа велику подршку дојиљама

Срна
УКЦ РС пружа велику подршку дојиљама

БАЊАЛУКА - Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске истиче важност дојења и напомиње да УКЦ пружа велику подршку дојиљама у Српској, саопштено је из УКЦ-а поводом Међународне седмица дојења.

У саопштењу се подсјећа да је Клиника за гинекологију и акушерство прије три године у оквиру УНИЦЕФ-овог пројекта акредитована као "Болница-пријатељ беба".

Бабица у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ Српске Гордана Беднаш рекла је да је дојење темељ за психички, физички, имунолошки и сваки други развој, додајући да медицинско особље већ у првом сату након порода стављају бебу на мајчину дојку.

"То је врло важно, јер беба оставља свој траг и мирис на дојкама и она их касније тражи. Много је успјешније дојење откако је уведена пракса стављања бебе на дојку први сат након порода", навела је Беднашова.

Она је додала да оба родитеља требају учествовати, јер док отац помаже мајци, беба се у том периоду везује и уз оца.

Према њеним ријечима, предности дојења су огромне.

Свјетска алијанса за подршку дојењу иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмјерена на различите теме од значаја за дојење.

Мајчино млијеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и дјетета до навршене друге године, не само састав, већ је и количина млијека прилагођена узрасту дјетета и његовим потребама и зато мајчино млијеко представља стандард исхране, додаје се у саопштењу.

Мајчино млијеко садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула (вид, мирис, слух, додир, укус) и интелигенције, говора и језика, и штити од многих инфекција и алергија.

Међународне седмица дојења обиљежава се од 1. до 7. августа, а у знаку је поруке "Заштита дојења: заједничка одговорност".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана