УКЦ планира увођење вантјелесне оплодње

Анита Јанковић-Речевић
УКЦ планира увођење вантјелесне оплодње

Бањалука - Парови који се боре са стерилитетом у Српској ускоро би могли добити прилику да поступак вантјелесне оплодње обаве у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, који је већ предузео прве кораке за увођење ове процедуре.

Генерални директор УКЦ РС Владо Ђајић рекао је јуче да је Влада Српске именовала Одбор за побољшање наталитета, који предано ради на пројекту којим се планира увођење поступка вантјелесне оплодње у УКЦ-у.

Он је навео да за сада није познато када ће те процедуре отпочети јер је ријеч о великом пројекту за који је потребно спровести низ процедура.

- Треба да направимо план шта је потребно од опреме, да распишемо међународни тендер и обезбиједимо средства. Најважније је да смо од руководства Српске добили подршку и да су сви заинтересовани да тај процес завршимо на најбољи могући начин и у што краћем року. Имамо љекаре који су спремни и едуковани - рекао је Ђајић.

Он је додао да је ове седмице у посјету УКЦ-у стигао угледни љекар с универзитетске клинике АКХ у Бечу Петер Фриго, који ће бити сарадник на пројекту увођења поступка вантјелесне оплодње.

- Фриго је обишао просторије наше гинекологије и изнио своје сугестије и приједлоге у ком правцу треба да се развијамо - рекао је Ђајић.

Додао је да УКЦ са поменутом клиником у Бечу од фебруара прошле године спроводи континуирану медицинску едукацију љекара на начин да сваки мјесец из Бањалуке одлазе два љекара у престоницу Аустрије.

- Примјетан је велики напредак УКЦ-а откако имамо сарадњу са клиником у Бечу. Наши љекари који су били на едукацији већ уводе нове терапијске и дијагностичке методе. Хвала Фригу у име запослених и наших пацијената јер је дао велики допринос нашој здравственој установи - рекао је Ђајић.

Задовољство због размјене медицинског кадра изразио је и Фриго, који је координатор сарадње двију поменутих здравствених установа. Додао је да је за годину дана више од 20 љекара УКЦ-а било на едукацији у Бечу, те да се успјешна сарадња огледа и у предавањима које он држи у Бањалуци, као и да аустријски љекари долазе у град на Врбасу с циљем размјене стручњака.

- Започели смо и научни програм, а након тога слиједе међународне мултицентричне студије које ћемо радити заједно - рекао је Фриго, који је специјалиста гинекологије и супспецијалиста ендокринологије те професор на Медицинском универзитету у Бечу.

Парови који се боре са стерилитетом поступак вантјелесне оплодње у Српској могу за сада обавити само у клиници "Медицо' С".

Предавање

У оквиру посјете Петер Фриго је одржао предавање љекарима УКЦ-а током којег је представљена сарадња клинике АКХ Беч с овом здравственом установом. Он је одржао и предавање о теми "Менопауза, остеопороза и карцином дојке", које је било намијењено специјалистима гинекологије и акушерства и свим заинтересованим љекарима, као и свим специјализантима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана