УКЦ: Нови облик лијечења - Транскранијална магнетна стимулација

Срна
Foto: СРНА

БАЊАЛУКА - На Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске ускоро ће почети модеран и ефикасан облик лијечења психијатријских болести - транскранијална магнетна стимулација /ТМС/, која се до сада најбоље показала у лијечењу депресије.

Помоћник генералног директора УКЦ-а Српске Звездана Рајовача каже да ова здравствена установа континуирано ради на едукацији кадра и набавци опреме да би пацијентима омогућили модерну и савремену дијагностику и терапију.

"Богатији смо за један савремен, јединствен апарат који ће се код нас, прије свега, користити у лијечењу депресије, али и осталих обољења, код којих ћемо га постепено уводити", рекла је Рајковача на конференцији за новинаре. Начелник Клинике УКЦ-а за психијатрију Нера Зивлак Радуловић каже да је у свијету повећан број обољелих од депресије, која је четврта болест на листи водећих.

Она је навела да је и код нас примијетан већи број депресивних пацијената, посебно након двогодишњег периода пандемије вируса корона, те да се очекује већи број пацијената који су након вишеструких трауматских стресних искустава развили одређене облике анксиозности и депресије. У УКЦ-у се данас завршава едукација под менторством и супервизијом специјалисте за апликацију ТМС Матијаса Киенлеа из Данске, који је рекао да је овај третман лијечења посљедњих година одобрен као веома ефикасан када је ријеч о депресији и анксиозности.

"Такође, болести зависности и опсесивно-комплусивни порећаји су обољења која веома добро реагују на магнетну стимулацију. Истраживања и пракса су показали да се магнетна стимулација може користити без икаквих нус појава", рекао је Киенле.

На конференцији за новинаре истакнуто је да је ТМС алтернатива антидепресивима, неинвазивна, не захтијева анестезију, не утиче на когнитивно функционисање, те пацијенти настављају са дневним активностима одмах послије третмана.

Највећи успјеси до данас постигнути су у лијечењу депресивних поремећаја, али и опсесивно–компулсивних поремећаја, посттрауматских стресних поремећаја и неуролошких обољења, попут слабости или говорних поремећаја који настају као посљедица можданог удара, спастицитета /осећаја "укочености" екстремитета, на примјер код мултипле склерозе/, појединих симптома Паркинсонове болести, превенције мигренских напада и третмана хроничних болних стања. Предвиђа се да ће у будућности метода бити корисна и у лијечењу низа облика болести зависности - алкохолизма, пушења, кокаинске адикције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана