УКЦ: Кисеоник није и не може бити штетан по здравље пацијената

Г.С.
УКЦ: Кисеоник није и не може бити штетан по здравље пацијената

БАЊАЛУКА - Кисеоник који се даје пацијентима у Универзитетском клиничком центру Републике Српске (УКЦ РС) није штетан по здравље пацијената и у складу је са свим потребним прописима, саопштено је данас из Универзитетског клиничког центра Српске.

Из УКЦ-а наводе да је кисеоник исти као онај који се употребљава у свим болницама у региону и Европи, те да пацијенти немају разлога за страх.

“Откад постоји УКЦ Републике Српске користи се исти кисеоник и не стоје тврдње и инсинуације о његовој употреби у вријеме пандемије вируса корона. Тај кисеоник користи се у лијечењу апсолутно свих пацијената којима је, нажалост, понекад потребан”, наводе из УКЦ-а.

У саопштењу УКЦ-а се наводи да су, приликом расписивања тендера, добили рјешење од Агенције за лијекове БиХ да је понуђач адекватан.

“Када је УКЦ Републике Српске расписивао тендер, у складу са захтјеваном документацијом, добили смо рјешење од Агенције за лијекове БиХ да понуђач има рјешење да се бави прометом медицинског кисеоника чији је састав 99,5 одсто кисеоник”, наводе из УКЦ-а.

Из УКЦ-а додају да сви пацијенти примају такав кисеоник и да је њиме излијечено на хиљаде пацијената.

“Још једном одговорно тврдимо да нема разлога за страх, да кисеоник који је у употреби у УКЦ Републике Српске није и не може бити штетан по здравље пацијената”, поручују у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је ширења лажи, неистина, страха и панике међу становништвом Бањалуке и цијеле Српске, посебно међу пацијентима и њиховим породицама јако опасно.

“Упозоравамо све оне који из само њима знаних разлога покушавају да ни из чега стварају аферу, само доприносе јос већем страху пацијената и породица за њихово здравље што увелико одмаже нашим љекарима и медицинском особљу у борби за њихово здравље”, истиче се у саопштењу.

Из УКЦ-а напомињу да здравствени радници дају све од себе како би спасили сваки живот током пандемије, а кисеоник игра велику улогу у томе јер само данас је око 200 људи у УКЦ Републике Српске на кисеоничној подршци.

“Апелујемо на све оне који не бирају ни цијену, ни средства, да постигну само њима познат циљ, да када за то користе здравље људи, размишљају о посљедицама. Љекари и медицинско особље УКЦ РС осуђују поступке који су против здравља грађана РС”, стоји у саопштењу.

Из УКЦ-а поручују да не желе да учествују у евентуалном обрачуну произвођача и добављача кисеоника.

“На крају да напоменемо не желимо да учествујемо у евентуалном обрачуну произвођача и добављача кисеоника на овим просторима, а на чију страну су се појединци сврстали”, закључује се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана