УИО: Разматран преднацрт закона о акцизама

Srna
УИО: Разматран преднацрт закона о акцизама

САРАЈЕВО - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ разматрао је на данашњој сједници преднацрте Закона о акцизама у БиХ, те закона о Управи за индиректно опрезивање БиХ и начелно дао подршку за измјене и допуне у овој области.

 

Измјенама и допунама које се наводе у преднацрту закона о УИО регулисано је питање прикупљања и обраде личних података у пословима који се тичу индиректног опорезивања и надлежности Управе у вези с тим, те обавезама да се испоштују важеће домаће и европске директиве.

Чланови Упрваног одбора УИО данас су разматрали преднацрт измјена Закона о акцизама у БиХ, чија је суштина да се акцизе плаћа на исти начин као и за друге акцизне производе, а не одмах по преузимању акцизних маркица, саопштено је из Министарства финансија и трезора у Савјету министара.

Управни одбор УИО доставио је данас и одговор Парламентарној скупштини БиХ која се, такође, треба изјаснити о измјенама закона о акцизама с краја 2018. године чиме се уводи трогодишњи мораторијум на трошарине за дуван и цигарете, односно за специфичну и минималну трошарину.

Управни одбор УИО усвојио је Одлуку о привременим коефицијентима расподјеле средстава са Јединственог рачуна за ентитете и Брчко дистрикт за периоду јули – септембар по којој Федерација БиХ припада 61,90 одсто, Републици Српској 34,55 одсто, те Брчко дистрикт БиХ 3,55 одсто.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана