Угоститељи не могу сами поднијети терет кризе

Маријана Миљић Бјеловук
Угоститељи не могу сами поднијети терет кризе

БАЊАЛУКА - Угоститељи у Српској упутили су на адресу премијера РС Радована Вишковића приједлог да за вријеме забране рада кафића и ресторана из републичког буџета буде исплаћено 80 одсто бруто плате радницима, а да преосталих 20 да иде на терет послодавца.

Удружење радника угоститељства и туризма РС тражи и да буду отписане рате радника и привредника за вријеме забране рада због вируса корона, као и додатна три мјесеца након тога у којима би створили поновни профитни обрт.

- Тражимо и да нас ослободе плаћања свих парафискалних намета, као и кирије и пореза на закуп, те накнаде за заузимање јавне површине за вријеме забране рада - навели су у удружењу.

На адресу Владе РС прослиједили су и захтјев да буду ослобођени плаћања пореза на добит за 2019. као и од плаћања аконтације пореза на добит за 2020. годину с претпоставком да током ове године неће ни бити добити за већину микро и малих предузећа.

Угоститељи и туристички радници сматрају да треба да буде направљена нова стратегија развоја туризма за 2020. годину, те да се новац који буде прикупљен у Фонд за заштиту привреде РС усмјери у сектор угоститељства и туризма као највише погођену грану привреде.

- Српска треба да стане иза нас. Ми не можемо да платимо раднике. Нико од радника у угоститељству и туризму неће отпуштати раднике, али тражимо да РС учествује у суфинансирању исплате плате за вријеме забране рада. Ако хитно не преузму мјере о питању исплате плата и других мјера, радници ће остати без посла, а већина нас ће одјавити дјелатност - рекао је предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић који истиче да ресорно министарство и Савез синдиката РС као кровне институције нису изашли са приједлозима за рјешавање проблема.

Такође, Удружење хотелијера и ресторана у БиХ упутило је молбу надлежнима да им помогну како би били смањени губитак радних мјеста и гушење привредних субјеката.

У проблемима су и привредници из осталих сектора, јер поједини губе послове са иностраним партнерима, раде са смањеним капацитетом или су приморани да ставе кључ у браву. Тако је которварошка фабрика обуће “Спортек” обуставила рад и око 1.800 радника послала кућама на принудну паузу од најмање 14 дана које ће им водити као колективни годишњи одмор.

- Потребно је у најкраћем року креирати мјере за подршку привредницима који имају проблеме у пословању због вируса корона, а које ће се односити на април. Привредници што прије треба да знају на коју врсту подршке могу да рачунају - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић и додао да мјере од стране надлежних треба да буду стављене у званичну форму.

Суспензија царина

Спољнотрговинска комора БиХ позвала је привреднике да доставе своје приједлоге за уврштавање производа на листу тарифних бројева за одлуку о суспензији царина за наредну годину. Приједлоге могу доставити фирме које за потребе производње увозе одређену сировину или репроматеријал из земаља са којима БиХ нема потписане трговинске споразуме, а да истовремено у земљи не постоји производња такве сировине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана