Угоститељи, музичари и родитељи окупљањем изразили незадовољство уведеним мјерама

Анадолија
Угоститељи, музичари и родитељи окупљањем изразили незадовољство уведеним мјерама

БАЊАЛУКА - Испред зграде Градске управе у Бањалуци данас се окупило неколико десетина грађана како би изразили незадовољство мјерама које је Републички штаб за ванредне ситуације донио ради спречавања ширења вируса корона на подручју Републике Српске.

Међу окупљенима били су они који су незадовољни ограничавањем рада угоститељских објеката на период од шест до 22 часа, чланови бендова који су незадовољни забраном извођења музике уживо у угоститељским објектима те родитељи који сматрају да нема потребе за обуставом наставе у школама.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма у РС Жељко Татић сматра да они који доносе одлуке треба да размишљају и о економском аспекту мјера, да доста људи који остаје без посла и да је питање да ли ће они имати средстава да преживе ову зиму.

- На видимо разлог за скраћење радног времена угоститељских објеката, а са смањењем радног времена од 1. новембра више од 20 одсто угоститеља у Бањалуци ће да остане без посла - казао је Татић наводећи да желе да им власти дозволе да раде и да им не огрничавају рад.

На питање да ли је удружење организовало протесте одговорио је да није него да је група незадовољних грађана позвала друге незадовољне грађане.

Станко Ђурић, из једног од бањалучких бендова пита се зашто и музичари не могу да раде до 22 часа до када раде угоститељски објекти и пита се да ли постоји могућност да се мјере прилагоде и њима који живе од тога. Нагласио је да немају никакве приходе.

- Овдје сам са нешто мало родитеља који су чули за овај протест да искажемо незадовољство са обуставом наставе за шта нема никаквог разлога јер дјеца нису угрожена у епидемији што подаци широм свијета показују - рекао је Немања Вујичић, родитељ двојице дјечака од којих је један првачић.

Каже да се у двије "Фејсбук" групе окупило око 13.000 родитеља који се не слажу са одлуком о обустави наставе.Сматра да би било добро дати прилику родитељима који су спремни да преузму ризик за који сматрају да је изузетно мали и прихватљив, да њихова дјеца иду у школе јер се показало да је губитак наставе скоро па ненадокнадив.

- Ја желим да моје дијете иде у школу јер има право да иде у школу, право на школовање, не желим да носи маске јер нема потребе. Испало је да је школа једино мјесто гдје се дјеца могу заразити. Ми већина родитеља радимо исту ту болест можемо да донесемо дјетету са посла због чега онда да моје дијете не иде у школу и има нормално школовање, дружење са другарима - рекао је Вујичић.

Републички штаб за ванредне ситуације на сједници одржаној у недјељу донио је одлуке којима се до 1. новембра ограничава рад угоститељских објеката и прекида извођење наставе у објектима основних и средњих школа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана