Удружење живинара Српске: Без помоћи неминовно смањењење производње

Срна
Удружење живинара Српске: Без помоћи неминовно смањењење производње

БАЊАЛУКА - Удружење живинара Републике Српске упутило је апел институцијама Српске и БиХ за помоћ и да буду испуњени њихови ранији захтјеви јер произвођачи нису у могућности да дужи период издрже рад са губицима због чега се неминовно намеће потреба да значајно смање производњу.

Захтјеви се односе на смањење укупних давања и укидање парафискалних намета, повећање стимулације за производњу, обезбјеђивање повољнијих извора финансирања производње, заштиту домаће производње, елиминацију нелојалне конкуренције, као и подржавање кампање “Купујмо домаће”.

Управни одбор Удружења живинара закључио је на сједници на којој је разматрао посљедице епидемије вируса корона на овај пољопривредни сектор да се овај период може окарактерисати као најтежи у посљедњих најмање пет година.

“Захтијевамо да одмах и без одлагања економска питања буду приоритетно стављена на дневни ред надлежних институција у Српској и БиХ и да буду усвојена рјешења да бисмо спасили производњу и омогућили нашим купцима и њиховим породицама снабдијевање квалитетним производима из контролисане производње по још приступачнијим цијенама”, рекао је предсједник Удружења живинара Републике Српске Предраг Миличић.

Он је додао да живинари увозе 85 одсто сировина за сточну храну и да је њихова цијена усљед епидемије вируса корона порасла за 15 одсто, док је цијена транспорта тих сировина удвостручена.

“Цијене готових производа су прво биле замрзнуте, а након тога су замрзнуте марже. Због забране рада многих дјелатности и неисплаћивања плата дошло је до пада куповне моћи становништва, а престанк рада ресторана се посебно негативно одразио на пласман јаја, меса и прерађевина. Дио производа извозимо, али су цијене на иностраном тржишту дупло мање у односу на вријеме прије епидемије. Цијене падају и у БиХ, а наплата са продуженим роковима плаћања је отежана. Са овим факторима калкулације производње су негативне”, каже Поповић.

Према његовим ријечима, произвођачи у сектору живинарства су успјели да одрже производњу, редовно снабдијевају тржиште и да не отпуштају раднике.

“Произвођачи су сада веома забринути јер нису у могућности да дужи период издрже рад са губицима. Неминовно се намеће потреба да значајно смањимо производњу што би могло имати тешке посљедице за купце које би се одразиле кроз недостатак производа на тржишту и повећање њихове цијене, док би дошло и до значајног пада пореских прихода у буџету”, рекао је Поповић.

Живинари су истакли да мјере власти БиХ и Српске нису имале очекиване ефекте на сектор живинарства, те да је нелогично да министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић није укључен у рад Управног одбора Компензационог фонда.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана