Удружење новинара Републике Српске: Извјештавајте без страха

Г.С.
Удружење новинара Републике Српске: Извјештавајте без страха

БАЊАЛУКА - Удружење новинара Републике Српске позвало је све своје чланове, цјелокупну новинарску заједницу у Републици Српској, али и Федерацији БиХ, да без страха од повратка вербалног деликта, наставе да извјештавају о свим појавама у друштву по својој савјести и уз примјену професионалних стандарда.

Поводом наметнуте одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка, Удружење новинара је поручило да Устав Републике Српске гарантује слободу штампе и слободу изражавања мишљења, као и да се уставне слободе не могу одузимати и ограничити, те се уживају непосредно на основу Устава.

"Устав је, као израз свенародне воље, за Удружење новинара Републике Српске светиња, од које се не смије и неће одступати. Ми нећемо унижавати ни Устав, ни новинарску професију", саопштено је из Удружења новинара.

У саопштењу се додаје да су демократско уређење и слобода говора у слободној Репубици Српској, тековине за које су пали многи животи.

"Дужност свих нас је да их штитимо, јер тако штитимо сопствене животе, будућност и достојанство", истичу у Удружењу новинара.

Из Удружења наводе да демократија и основна људска права неће и не могу бити одузета објавом страног држављанина на било чијој мрежној страници.

Поготово је небитно, додаје се у саопштењу, да ли је од те објаве прошло осам дана или осам деценија, колико је јуче обиљежено од подизања устанка против Независне Државе Хрватске и њених нацистичких и фашистичких савезника.

"Јасно је да честит новинар неће ни помислити да каља себи образ, срамоти претке и потомке, одричући се вјековном борбом извојеване слободе мисли и штампе, а да би се умилио било коме. Поготово странцу који већ прекосутра пакује кофере", порука је из Удружења новинара.

Удружење новинара Републике Српске, наводи се у саопштењу, биће свим појединцима, групама и организацијама неупитан савезник и подршка при одбрани основних људских права било гдје у свијету, а посебно у Републици Српској.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана