Учитељ херој из Бањалуке спасао живот ученику, па једва извукао живу главу

ГС
Учитељ херој из Бањалуке спасао живот ученику, па једва извукао живу главу

Учитељ Владимир Шљивар у бањалучкој Основној школи „Георги Стојков Раковски" брзом реакцијом спасао је живот свом ученику са посебним потребама, али је након свега једва извукао живу главу, јер је доживио инфаркт.

Све се догодило током трајања часа, када је испред учионице позлило ученику с посебним потребама.

– Била је редовна настава и асистенткиња је извела дјечака да изађе из учионице, јер је морао на одмор. Неколико тренутака касније, она је утрчала у учионицу и саопштила ми да се ученик гуши – испричао је учитељ за Српскаинфо.

У наредних неколико секунди, Шљивар је истрчао из учионице и пружио преко потребну помоћ дјечаку.

Шљивар је подсјетио да му ситуација с нападом епилепсије није била чудна, јер се и раније сретао с њом. Прибрани учитељ је тачно знао шта да ради у критичним тренуцима, што је помогло ученику, чији је живот био угрожен.

– Дјечак је добио напад епилепсије и било је врло битно извући језик да се не би угушио, што сам и учинио и оживио га. Међутим, од тог тренутка се више не сјећам ничега, јер ми је позлило – додао је Шљивар.

Након што је спасао живот свом ученику, Шљивар је доживио срчани удар.

Колико је озбиљна ситуација била, говори податак да су дежурни љекари Хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука морали реанимирати Шљивара у школи, како би га вратили у живот.

На срећу свих, успјели су у томе.

Хитна помоћ

Српскаинфо сазнаје да су срећне околности биле што је Хитна помоћ позвана када је позлило дјечаку, па су већ били на путу када се погоршало стање и учитељу Шљивару.

Све се то дешавало пред другим наставницима у школи, док су ученици били изведени из учионице.

– Када је учитељ спасао живот ученику, доживио је инфаркт и срушио се. Срећом, Хитна помоћ је већ била обавијештена због случаја с дјечаком и епилептичним нападом, па су дошли у рекордно брзом року – испричао је саговорник Српскаинфо.

Родитељи који су се обратили нашој редакцији истакли су да је учитељ Шљивар показао велику храброст.

– Драго ми је што се све завршило како треба и што нема озбиљних посљедица. Овакве ствари требају бити саопштене јавности, а нама родитељима, чија дјеца уче код Шљивара, може бити част што смо имали прилику да упознамо тог човјека – испричао је родитељ који је желио остати анониман.

Реанимација

Душан Мишљеновић, директор Основне школе "Георги Стојков Раковски", потврдио је за Српскаинфо наведене информације.

– У тој борби да се дијете збрине наш учитељ Владимир Шљивар знао је како треба реаговати. Док се борио да се напад ублажи и учитељу је позлило, па се срушио. Колеге су одмах позвале Хитну помоћ. Ту се нашао и отац дјечака којем је позлило, па је и он пружио медицинску помоћ учитељу – испричао је Мишљеновић.

Додао је да је убрзо у школу дошло возило Хитне помоћи, те да су дежурни љекари и техничари успјели реанимирати Шљивара, који је пребачен у Универзитетско клинички центар Републике Српске.

Према посљедњим информацијама, Шљивар је доброг здравственог стања, али ће још неколико дана остати у овој здравственој установи.

– Пацијент је на хоспиталном лијечењу у Клиници за кардиологију. Тренутно је стабилног здравственог стања, урађена му је комплетна дијагностика, те остаје на даљем праћењу у овој Клиници – одговорили су из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана