Учетворостручен број пацијената на респиратору

Милијана Латиновић
Учетворостручен број пацијената на респиратору

БАЊАЛУКА - Вирус корона све више узима маха у Републици Српској, што потврђује податак да је и даље много оних који у борби за дах требају терапију кисеоником, а за три мјесеца учетворостручен је број пацијената на респираторима.

Само у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС половином августа на кисеоничкој маски било је 16 пацијената, а на измаку новембра тај број је скочио на 168 од укупно 439 хоспитализованих.

Да је све више оних са тешком клиничком сликом у деветом мјесецу епидемије потврђују у болницама широм Српске, у којима се љекари надљудским напорима боре да помогну обољелима, али с обзиром на то да многи већ годину дана нису користили ни дана одмора, снага их издаје и питање је до када ће издржати овај притисак.

Директор зворничке Болнице Иван Поповић каже за "Глас Српске" да је ситуација веома тешка и неизвјесна.

- У "ковид" одјељењу је 47 пацијената, од тога пет на респиратору. Велики је број пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом и, нажалост, међу онима који дођу до респиратора све је више младих - рекао је Поповић, додавши да се осјети велики премор код медицинског особља, које је на измаку снаге.

У бијељинској Болници "Свети врачеви" од 100 хоспитализованих и даље је двије трећине пацијената са тешком клиничком сликом, а 22 болесника су на респиратору.

Помоћник директора за медицинске послове у болници у Требињу Станко Буха истиче за "Глас Српске" да је недостатак кадра и даље највећи проблем те здравствене установе у борби против короне.

- Имамо 114 пацијената на "ковид" одјељењу, од тога два на респиратору. Ситуација је и даље тешка јер немамо кадра, а наши апели пролазе готово незапажено. Свега три љекара са бироа за запошљавање су се одазвала нашем апелу, а од 21 медицинске сестре, њих четири су се јавиле - рекао је Буха и додао да проширују капацитете унутар болнице.

Предсједник Тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације у Српској Ненад Стевандић рекао је да је релативно стабилан број пацијената на болничком лијечењу, али је повећан број обољелих којима је потребан кисеоник, због чега се болнице реорганизују и све расположиве просторе претварају у "ковид" одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана