Ученици трчали крос да подигну свијест о дијабетесу код дјеце

Срна
Ученици трчали крос да подигну свијест о дијабетесу код дјеце

ТРЕБИЊЕ- Више од 480 ученика требињских школа трчало је данас "крос против дијабетеса" с циљем да се подигне свијест о свеприсутнијој појави ове болести код школске дјеце.

Традиционалну хуманитарну манифестацију "11. требињски крос против дијабетеса" организовало је градско Удружење дијабетичара у којем су изразили забринутост јер је дијебетес у порасту из године у годину.

Предсједник Удружења дијабетичара Нада Биједић рекла је новинарима да су ово начини превентивних мјера, да се дијабетес типа један не може спријечити, али може дијабетес типа два, као и гојазност.

"Физичко васпитање у основним школама је први и најважнији предмет јер је здраво дијете приоритет", истакла је Биједићева.

Она је додала да Удружење окупља дјецу обољелу од дијабетеса из Требиња и осталих општина источне Херцеговине, те да имају око 29 чланова.

Начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић рекла је новинарима да Градска управа пружа подршку породицама и дјеци која су обољела од дијабетеса типа један, јер тако помажу да ова дјеца не оболијевају од свих пратећих болести од дијабетеса.

Требињски крос против дијабетеса, требало је да се одржи 14. новембра када се обиљежава Свјетски дан борбе против дијабетеса, али је одгођен за данас због кише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана