Ученици са Балкана могу бесплатно уписати средње школе у Турској

Анадолија
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО– Ученици из шест балканских земаља по завршетку основне школе од ове године могу бесплатно и уз осигуран смјештај, стипендију, здравствено осигурање и друге погодности похађати средње школе у Републици Турској.

Министарство образовања и Министарство културе и туризма Турске те Дирекција за дијаспору и сродне заједнице Републике Турске (YТB) потписали су протокол којим је ученицима са Балкана омогућено да похађају неку од седам средњих школа у Турској.

“Овај програм је креиран за ученике из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, самопроглашеног Косова, Сјеверне Македоније и Србије. Ученици из ових земаља ће моћи у шест турских градова уписати седам средњих школа. То су Међународне средње школе Анадолу у Анкари, Баликесиру, Бурси, Коњи, Орду и двије школе у Истанбулу“, рекао је за Анадолију савјетник за образовање при Амбасади Републике Турске у Сарајеву Фарук Берат Акчешме.

Акчешме је појаснио да се ради о реномираним средњим школама из области прехрамбених технологија (Анкара), рударских технологија (Баликешир), технологије машинског дизајна (Бурса и Истанбул), технологије обновљиве енергије (Истанбул – Бешикташ), технологије индустријске аутоматизације (Коња) и електротехнике и електронике (Орду).

Ове средње школе у Турској могу уписати сви ученици који су завршили основне школе у ових шест балканских земаља. Ту прилику имају ученици који су рођени послије 1. јануара 2006. године и који нису држављани Турске и чији родитељи немају двојно држављанство које укључује турско.

“Важан је и досадашњи успјех ученика и преферирамо да то буду ученици који су основну школу завршили са најмање 70 поена у систему оцјењивања на сто бодова. Такође, ово се односи на ученике који су основну школу завршили прије не више од двије године“, казао је Акчешме.

Рок за пријаву ученика је до 20. јула. Након прелиминарне евалуације, пријављени ће приступити пријемном испиту у писаној и усменој форми. Писани тест одржат ће се 27. јула и садржаваће укупно 50 питања из области општег знања, опште културе, логичког расуђивања, математике и природних наука. Усмени разговор са ученицима одржат ће се 28. и 29. јула.

Резултати испита ће бити објављени 1. августа, а нова школска година у Турској почиње 12. септембра, за када је планиран и одлазак балканских ученика који буду примљени у школе.

“У оквиру овог образовног програма ученицима је осигуран бесплатан смјештај, који је у оквиру ових реномираних школа. Осигурана је и стипендија у износу од 750 турских лира које ће ученици примати током свих 12 мјесеци у години. Ученици ће имати и здравствено осигурање, што такође осигурава YТB, баш као и авионску карту за одлазак у Турску и повратак након завршетка школе. Ученици ће током школовања моћи бесплатно похађати и курсеве који им буду потребни“, рекао је Акчешме.

Он је казао да је YТB раније креирао онлине платформу за стране студенте који се школују у Турској и да ће та платформа бити кориштена и за потребе пријаве балканских ученика који желе искористити овај програм и средњу школу уписати у Турској.

“Настава у школама ће бити на турском језику, па је за ученике који не знају турски предвиђено да годину дана уче језик, а потом и започну четверогодишњу средњу школу коју упишу“, казао је Акчешме.

Заинтересирани ученици се требају регистровати на интернет страници https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr, а потом ће добити потребне додатне информације.

Детаљне информације доступне су на страници http://saraybosna.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2022_07/07125156_UluslararasY_EYitim_ProgramY_KapsamYndaki_Mesleki_ve_Teknik_Anadolu_Liselerine_OYrenci_AlYmY_KYlavuz_2022.pdf

Заинтересовани сва додатна питања могу послати на мејл [email protected] или се обратити Уреду савјетника за образовање у Амбасади Републике Турске у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана