У водопривреду се слива 54 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
У водопривреду се слива 54 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Упркос пандемији вируса корона Република Српска наставља досадашњи темпо улагања у водопривреду, а вриједност планираних пројеката у овој години премашује 54 милиона КМ.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да су у овој години планирана преостала улагања из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ) од 55 милиона евра и то за уређење ријеке Милошевице у Приједору, уређење ријечних обала у Челинцу и Језеру, регулације ријеке Зелени Јадар у Милићима, те рехабилитације пумпних станица на ријеци Сави а вриједност тих радова је око 16 милиона марака.

- Ове године започиње се и са реализацијом мјера из додатних око 37 милиона КМ кредита ЕИБ-а. Из Фонда солидарности су планирана улагања од 1,35 милиона марака за уређење дијела Мајевичког ободног канала и санације и регулација дијела водотока Лукавац у Бијељини. Биће настављени и радови на мјерама и пројектима започетим у претходном периоду - истичу у Министарству пољопривреде. Наводе да су току бројне активности у домену неструктурних мјера чија је вриједност већа од 10 милиона евра.

-  Ради се на изради мапа опасности и мапа ризика од поплава за РС, ФБиХ и Брчко дистрикта. Ту је и израда прогнозних модела на свим ријечним сливовима, израђен је први план управљања поплавним ризиком у Српској на Врбасу и притокама, а у плану је да до краја 2021. године имамо План управљања поплавним ризиком за РС - казују у Министарству пољопривреде.

Додају да је Српска након распада бивше Југославије наслиједила на управљање и одржавање више од 80 одсто развијених водопривредних система БиХ који захтијевају велика улагања у одржавање, обнову и даљи развој, наглашавајући да вриједност завршених, активних и планираних  пројеката у области водопривреде достиже 216 милиона марака. 

У Министарству пољопривреде истичу да је Влада РС након поплавних догађаја 2010. године покренула процедуру задужења по ниским каматама и уз већи омјер грант средстава да би се запуштени водопривредни објекти довели у потпуно функционално стање и подигао степен заштите.

- Према финансијском уговору, ЕИБ нам је обезбиједила први кредит од 107,57 милиона КМ и Фондови ЕУ за техничку помоћ 7,82 милиона марака. Кроз пројекат Фонда солидарности обезбијеђено је 24,5 милиона марака те су реализоване мјере у 21 општини. Свјетска банка је за подручје Бијељине одобрила повољна кредитна средства у износу од 24,4 милиона марака - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да су велика улагања остварена кроз пројекат ИПА 2014 вриједан 20 милиона КМ.

У ресорном министарству истичу да при реализацији пројеката наилазе на бројне потешкоће које се углавном односе на проблеме са неријешеним имовинским односима, који су обавеза рјешавања локалне заједнице.

- Република има могућност да у сарадњи са општином ријеши те проблеме путем одређивања општег интереса за предметну трасу али та мјера је непопуларна и изазива додатне трошкове Републици, а сама коначна цијена земљишта обично буде знатно мања од првобитне, те и становништво на крају за земљиште добије мањи износ. Најбржа, најлакша и за све најбоља опција је да грађани уступе земљиште по објективној цијени - кажу у ресорном министарству.

Водне накнаде

У Министарству пољопривреде истичу да је предузеће “Воде Српске” претходне двије године повећало значајно прикупљене износе у вези са питањем водних накнада.

- Претходне двије године износи прикупљени кроз водне накнаде премашују 21 милион КМ. Од тог износа испод 50 одсто се врати натраг у ресор вода кроз буџет предузећа “Воде Српске”, 30 одсто се враћа локалним заједницама и 15 одсто фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана