У Ужицу отворен Међународни фестивал дјечијег фолклора “Лицидерско срце”

Срна
У Ужицу отворен Међународни фестивал дјечијег фолклора “Лицидерско срце”

БЕОГРАД/УЖИЦЕ - У Ужицу је вечерас свечано отворен 14. Међународни дјечији фестивал фолклора “Лицидерско срце”, који ће до петка, 19. августа у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду окупити око 1.000 учесника из 11 земаља, међу којим су три фолклорна ансамбла из Републике Српске.

Током пет дана на фестивалу ће учествовати дјеца из Мађарске, Бугарске, Украјине, Мексика, Словачке, Чешке, Турске, Грчке, Словеније, Републике Српске /БиХ/ и Србије узраста од 10 до 16 година, који ће представити своје ношње, обичаје и игре.

Републику Српску на фестивалу представљају културно-умјетничка друштва из Фоче, Вишеграда и Пала.

Поздрављајући присутне на Тргу Партизана, Борислав Максимовић из Представништва Републике Српске у Србији је истакао да ово представништво више од деценију као суорганизатор помаже фестивал дјечије радости и културе свијета, као сјајну манифестацију која промовише српску културу, обичаје и традицију.

“Овај фестивал представља прави показатељ како требају да функционишу везе српског народа са обје стране Дрине”, навео је Максимовић.

Он је додао да је посебно значајно што ће учесници имати прилику да се упознају и са Републиком Српском.

“Традиционалне игре Републике Српске, представиће дјеца из три града - Пала, Фоче и Вишеграда за које смо увјерени да ће заједно са дјецом из наше Србије на најбољи начин промовисати српску културу и традицију”, истакао је Максимовић.

Он је рекао да се кроз овај фестивал слави спој младости и традиције, што је увијек добра прилика да дјеца Србије и Републике Српске упознају обичаје и игре из свијета, као и да гости упознају српске обичаје и игре.

Максимовић је пожелио младим учесницима овогодишњег српског и свјетског “Лицидерског срца” срчаност у игри и радост у дружењу, те да из Србије и Републике Српске понесу најбоље и најљепше утиске.

Градоначелник Ужица Јелена Раковић Радивојевић истакла је да фестивал фолклора “Лицидерско срце” доноси дух традиције и фолклорног насљеђа читаве планете и да окупља младе.

“Младима је потребно много више оваквих сусрета, јер је то најлепши пут да на основу личног искуства упознају вршњаке из других земаља и да кроз песму и игру које бришу границе и предрасуде, граде нова пријатељства”, истакла је Радивојевићева.

У име организационог одбора Ивана Цветковић је поздравила присутне грађане и дјецу, наводећи да овај фестивал шири љубав и пријатељство, спаја народе, отвара видике и пуни душу.

Претходно је одржан дефиле фолклорних ансамбала кроз град Ужице, а фестивал је отворио наступом фолклорни ансамбл домаћина “Ера” из Ужица.

Вишеград ће у четвртак, 18. августа, бити 11. пут домаћин ове манифестације, која промовише разноликост народних ношњи, традиције, културе и обичаја.

Фестивал “Лицидерско срце” нуди низ других садржаја, фолклорну и грнчарску радионицу, изложбу народних ношњи, посјету атрактивним локацијама, хуманитарну акцију.

Међународни дјечији фестивал “Лицидерско срце” - Ужице 2022. године одржава се под покровитељством предсједника Србије.

Фестивал организује Удружење грађана ЕРА из Ужица, под покровитељством Предсједника Србије а суорганизатори су Град Ужице, Представништво Републике Српске у Србији, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Туристичка организација Златибор, уз подршку Министарства културе и информисања и Министарства правде Владе Републике Србије.

Од 2009. године када је организован први пут, до сада је на фестивалу учествовало око 11.000 дјеце из 40 држава са пет континената – Европе, Африке, Азије, Сјеверне Америке и Јужне Америке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана