У суботу почиње прва фаза реконструкције болнице у Градишци

Срна
У суботу почиње прва фаза реконструкције болнице у Градишци

ГРАДИШКА - Прва фаза реконструкције градишке болнице, која подразумијева обнову операционе сале и надоградњу одјела педијатрије и ортопедије, требала би да почне у суботу, 29. фебруара, најавио је директор ове установе Рајко Додик.

Додик је Срни рекао да је Влада Републике Српске за прву фазу реконструкције болнице обезбиједила укупан износ вриједности пројекта од 430.000 КМ, те да би радови требали да буду завршени за три мјесеца. 

"У току радова биће отежан рад у операционим салама. Опарације ће се обављати само у једној сали и у двије смјене, а одређен број пацијената биће упућиван на операције у Бањалуку", додао је Додик. 

Према његовим ријечима, након реконструкције операционих сала и доградње одјела педијатрије и ортопедије, од по 500 квадратних метара, планирана је друга фаза која подразумијева замјену столарије на комплетној болници, а тај пројекат одобрило је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију. 

"То би значајно побољшало услове и обезбиједило уштеде топлотне и електричне енергије. Ми смо завршили сву папирологију и послали у ресорно министарство које треба да распише јавни тендер за избор извођача радова, а та процедура траје од три до шест мјесеци", појаснио је Додик. 

Он је рекао да би након завршетка ове двије фазе требало обезбиједити средства за комплетну реконструкцију унутрашњости свих одјела болнице, који нису обновљени од њене изградње седамдесетих година прошлог вијека, али да је то највећи и најсукупљи пројекат за који ће бити потребна већа подршка ресорног министарства и Владе Српске. 

Додик је истакао да би у овој трећој фази било потредно набавити нову медицинску опрему и апарате, који су сада у градишкој болници у функцији, али су дотрајали и потребно их је мијењати. 

Он је додао да болница тренутно нема ниједно санитетско возило за превоз пацијената, које посуђују од Дома здравља Градишка, али да очекује да би у наредних мјесец дана требало стићи возило које је донирала Влада Србије. 

"Постоји намјера Ротари клуба из Данске да градишкој болници донирају једно санитетско возило, тако да би са та два возила ријешили проблем превоза пацијената", рекао је Додик и додао да је болница снабдјевена потребним лијековима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана