У суботу долазак моштију Светих мученика превлачких

Срна
У суботу долазак моштију Светих мученика превлачких

БРЧКО - Честице моштију Светих мученика превлачких треба да стигну у Храм Успења Пресвете Богородице у Српској Вароши у Брчком у суботу, 8. октобра, најавио је данас старјешина брчанског храма протојереј-ставрофор Жељко Матић.

"Ријеч је о моштима које мироточе и од којих многи људи имају исцјељења од различитих болести и невоља. То су мошти мученика који су страдали у 16. вијеку и почивају у манастиру на Михољској превлаци код Тивта", појаснио је Матић.

Прота Матић је навео да мошти из манастира Превлака треба да буду донесене око 17.00 часова, а да ће потом бити служен акатист, након којег ће вјерници моћи да се поклоне овој светињи.

Матић је рекао да ће честице моштију трајно остато у Храму Успења Пресвете Богородице у зато посебно припремљеном кивоту.

Додијељене су уз благослове Њрговог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија и Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Отац Матић је навео да ће у недјељу, 9. октобра, у 9.00 часова бити служена Света литургија на челу са игуманом Бенедиктом манастира Превлака и његовим братством, након чега ће одржати предавање о значају манастира и моштију.

"Позивам све вјернике да дођу на свечани дочек и са литијом дочекају долазак светих моштију у наш храм", рекао је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана