У Стричићима код Бањалуке потврђен први случај заразе трихинелом: Заражена дивља свиња упалила аларм

Јана Кезић
У Стричићима код Бањалуке потврђен први случај заразе трихинелом: Заражена дивља свиња упалила аларм

БАЊАЛУКА - Први овогодишњи случај трихинеле откривен је контролом меса дивље свиње у Стричићима надомак Бањалуке, коју су током лова одстријелили чланови Ловачког удружења “Мањача”.

Ветеринар у Ветеринарској амбуланти “Влајић” у Стричићима Горан Влајић потврдио је за “Глас Српске” да су током викенда ловци донијели узорак меса дивље свиње на преглед, гдје је установљено да је месо заражено трихинелом.

- На сву срећу, месо нико није јео. Одмах смо након обављене анализе обавијестили ловце да је месо заражено - казао је Влајић. Како је додао, након тога су позвали Одјељење за инспекцијске послове града Бањалука да изађу на терен, те униште спорно месо.

- И ранијих година у Стричићима је било случајева трихинеле. Прије двије године открили смо је код дивље, свиње а прије три године код домаће свиње - рекао је Влајић. Према томе, веома је битно, како каже, пробудити свијест грађана да месо доносе на преглед. 

- С обзиром на то да је сами почетак сезоне свињокоља, још није било случајева заразе код домаћих свиња, али свакако бих апеловао на становништво да се никако не опушта и да је јако битно да се свако месо анализира. Овај случај дивље свиње пали аларм и сигнал је да је болест увијек присутна и онда када јој се најмање надамо - рекао је Влајић.

Објаснио је да се у случају конзумирања меса зараженог трихинелом могу догодити тешке посљедице по здравље људи, које доводе до лакшег и тежег инвалидитета, па чак и смрти.

Ветеринарски инспектор града Бањалука Саша Ракић потврдио је за “Глас” да је овај случај из Стричића први ове године.

- Чим смо обавијештени о случају, отишли смо и на лицу мјеста спалили то месо, јер је то једини начин уништавања - казао је Ракић. Додао је да је веома битно да се води рачуна о исправности меса, јер особа када једном добије болест до краја живота има проблем с њом.

Ловци

Винко Ђукић из Ловачког удружења “Мањача” рекао је да је битно константно подизати свијест о важности ношења меса на анализу.

- Кад се дивљач одстријели, прво што се ради је да се месо носи на преглед и нико не дира и не конзумира месо док не стигну резултати - казао је Ђукић. Додао је да се у њиховом ловишту годишње деси један или ниједан случај заразе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана