У Српску стигло још 20.000 вакцина "спутњик V"

ГС
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Трећи контингент руске вакцине "спутњик V" стигао је у Бањалуку.

Стигло је 20.000 вакцина против вируса корона.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић дочекали су вакцине  у кругу "Крајине групе" у  Бањалуци.

Радован Вишковић изјавио је јутрос да је  ријеч о вакцинама компоненте два, односно за ревакцинацију.

Он је такође навео да је потребно убрзати план вакцинације грађана у Републици Српској, о чему је разговарао са Шеранићем.

Вишковић је истакао да постоје обећања од произвођача и дистрибутера вакцина да у наредних седам или 10 дана, како је то планом предвиђено, стигне и додатна количина од 20.000 доза компоненте један.

"Република Српска по мом и мишљењу струке треба сада да уђе у озбиљан циклус вакцинације свих приоритетних група како је нашим планом вакцинације и предвиђено", истакао је Вишковић.

Он је рекао да су оно што је обећано грађанима Републике Српске данас у позицији да испуне.

Вишковић каже да је Република Српска обезбиједила, платила и наручила више од 800.000 доза вакцина за 400.000 грађана Републике Српске.

Он је рекао да је разговарао јутрос са људима из Руске Федерације, те да у јулу ове године Српска планира нову количину од 500.000 доза вакцина.

"То је све потписано у Меморандуму којег имамо са рускиом произвођачем за 1.200.000 доза вакцина за Републику Српску. Ушли смо у тај циклус, а стабилизовала се и производња вакцина", каже Вишковић.

Он наглашава да је Република Српска захваљујући сарадњи са Руском Федерацијом успјела својим грађанима да обезбиједи довољан број вакцина за почетак озбијљнијег плана вакцинације.

Вишковић је подсјетио да је прије седам дана на овом истом мјесту преузето 20.000 доза вакцине компоненте један, а данас је овдје преузето 20.000 доза компоненте два доза вакцине "спутњик ве".

Новим контингентом руских вакцина биће комплетирана вакцинација 20.000 особа

Министар Шеранић изразио је наду да ће са новим дозама вакцина "спутњик ве", које су данас стигле, бити комплетирана вакцинација 20.000 лица у Српској.

Шеранић је изразио задовољство што је данас у Републику Српску стигло 20.000 доза друге компоненте руских вакцина "спутњик ве", која је потребна за ревакцинацију лица која ће се вакцинисати првом компонентом.

"Сходно најавама произвођача, али и дистрибутера, надамо се да ћемо континуирано имати испоруку вакцина из седмице у седмицу, која ће нам омогућити да идемо активније и брже у реализацију плана вакцинације", рекао је новинарима Шеранић, који је у Бањалуци са предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем данас дочекао нови контингент руских вакцина.

Он је навео да је планирано да ове седмице буде завршена вакцинација здравствених радника у јавним и приватним здравственим установама, те да се сљедеће седмице почне са вакцинацијом корисника старачких домова, односно лица која се налазе у колективном смјештају установа социјалне заштите.

"С обзиром да није велики број тих лица, план је да се позову родитељи дјеце са посебним потребама да се јаве како би и они били вакцинисани. Они су показали заинтересованост, а због збрињавања дјеце, представљају угрожену категорију", рекао је Шеранић.

Говорећи о 20.000 доза прве компоненте вакцине "спутњик ве" које су стигле прошлог понедјељка, Шеранић је рекао да је за њих стигао сертификат о квалитету, те да су током викенда упућене према здравственим установама у Српској.

Шеранић је напоменуо да ће вакцине које су данас стигле проћи исти пут као и оне које су стигле прошле седмице, па ће након што стигне документ о контроли квалитета серије од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ ићи у употребу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана