У Српску стигла дјеца са Косова и Метохије

Срна
Foto: РТРС

БИЈЕЉИНА- У Републику Српску данас су допутовала дјеца са Косова и Метохије која ће у наредних седам дана боравити код вршњака у 13 локалних заједница.

Дочек за 461 српског ученика са Космета, који ће боравити у Српској у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", организован је у Етно-село "Станишићи" код Бијељине.

Помоћник министра просвјете за предшколско и основно васпитање и образовање Републике Српске Наташа Цвијановић истакла је да је Српска десети пут домаћин дјеци са Косова и Метохије, а да ресорно министарство активно подржава ову активност.

- Велики број основних школа укључен је у организацију јер су путем њих окупљене породице код којих ће дјеца бити смјештена - рекла је Цвијановићева новинарима у Бијељини.

Цвијановићева је малишанима пожељела да у Српској створе лијепе успомене и поново јој се врате, али и да дјеца одавде посјете Космет.


Јелена Стојковић из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију изразила је задовољство због учешћа у пројекту спајања дјеце са Космета и из Српске.

- Данас осјећамо милину и срећни смо због осмјеха наше дјеце која ће овдје боравити седам дана и стицати невјероватна искуства и пријатеље. Овим показујемо да смо свуда заједно и да нашу дјецу спајамо и трасирамо будућност - рекла је Стојковићева.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да је пројектом "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" до сада било обухваћено више од 5.000 ђака са Космета који су боравили у више од 35 локалних заједница у Српској.

- Ове године нам долази 461 дијете у пратњи 46 просвјетних радника. Домаћини ће да се потруде да гостима, највећој вриједности Косова, употпуни вријеме у Републици Српској - рекао је Арлов и пожелио да малишани осјете љубав, слободу и патриотизам широм Српске - од Приједора до Требиња.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић навео је да ће у Бијељини боравити нешто више од 40 дјеце са Косова.

- Настављамо традицију након смиривања епидемиолошке ситуације. Хвала свим домаћинима. Сви ћемо се потрудити да наши гости из Бијељине понесу лијепе успомене - рекао је Петровић.

Жарко Благојевић, наставник географије у Основној школи "Браћа Јакшић" у Липљану, истакао је да су са Космета кренули са великим еланом - неки да се поново виде са другарима, а неки у своју прву посјету.

- Идемо у Шамац. Домаћини су одлични и срдачни људи - додао је Благојевић.

Славиша Милошевић, из бијељинског села Ковачићи, има три сина и у наредних седам дана отвориће врата свог дома за двоје малишана са Космета.

- Какву год буду имали жељу - ја ћу да им испуним - истакао је Милошевић.

Елена Михајловић из Лепосавића је први пут у Републици Српској и боравиће у Приједору.

- Баш се лијепо осјећам, испуњена сам и све ми је прелијепо. Надам се да ћу уживати - каже Елена.

Пристигли малишани су углас запјевали "Са Косова зора свиће".

Дјеца су стигла из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Осојана, Црколежа, Клине, Видања, Гораждевца, Велике Хоче, Ораховца, Угљара, Косова Поља, Новог Брда, Липљана, Партеша, Пасјана, Витине и из Косовске Каменице.

У оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" дјеца са Космета ове године ће боравити у Приједору, Бањалуци, Градишци, Прњавору, Челинцу, Броду, Шамцу, Пелагићеву, Добоју, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Требињу и на Сокоцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана