У Српској засједали локални кризни штабови

Г.С.
У Српској засједали локални кризни штабови

Због погоршане ситуације у Републици Српске, засједали су локални кризни штабови.

Усклађене су мјере са препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације. Најављене су строже контроле њиховог спровођења, али не и увођење додатних мјера. У Бањалуци је одржана и ванредна сједница Градске скупштине.

Скупштина града Бањалука усвојила је сет закључака, које су упутили команданту градског штаба, градоначелнику Драшку Станивуковићу. Од њега траже да их да редовно информише о активностима кризног штаба, као и да на приједлог штаба припреми сет економских мјера, олакшица и помоћи грађанима и привреди. Очекују да у овогодишњем буџету буде више средстава за Дом здравља и УКЦ за борбу против пандемије. Градска скупштина затражила је од градоначелника и да их седмично обавјештава о броју контрола лица у изолацији.

- Ми имамо ситуацију да је изузетно лоша контрола свих људи који су у изолацији. Мислим да их има око 2.000, ти људи се у врло малој мјери позивају на начин да се провјеравају и ту треба тражити одговоре - сматра Младен Илић, предсједник Скупштине града Бањалука.

- Овдје је притисак Скупштине града да се мјере појачају од стране команданта или градоначелника. Пооштравње мјера изазива револт привреде, помало уништава економију и негодовање грађана. Уколико се то не учини рећи ће:"А видите, градоначелник то није урадио и због тога је таква ситуација - рекао је Станивуковић.

Након Бањалуке, Бијељина је посљедњих дана највеће жариште вируса корона. Према најновијем извјештају, регистровано је 20 новозаражених. У ковид болницама је 39 хоспитализованих, од којих је 19 животно угрожено и 12 на респираторима. Локални кризни штаб ставио је ван снаге одлуку о затварању ковид болнице у Јањи. Умјесто пооштравања мјера, опредијелили су се за строже контроле.

- Имајући у виду да нам предстоји викенд и прослава 8. марта усагласили смо се да пословање угоститељских објеката буду предмет појачаног инспекцијског надзора и контроле - појаснио је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

Због повећаног прилива ковид пацијената, у Болници "Србија" у Источном Сарајеву, отворено је још једно ковид одјељење. Хоспитализовано је 55 пацијената. Шест је на интензивној њези, а двоје је прикључено на респиратор. У једној од шест градских општина, Источном Новом Сарајеву, у посљедњих десетак дана повећава се број заражених, а локални штаб, уз сагласност министарства затворио је једну основну школу.

- Апелујемо на све становнике Источног Новог Сарајева да се придржавају мјера које је донио републички и општински штаб, да носе маске и избјегавају контакте гдје то није неопходно - истакао је Јован Катић, начелник Источног Новог Сарајева.

Због погоршане епидемиолошке ситуације, рано јутрос засједао је приједорски кризни штаб. У граду у којем је вирус корона потврђен код још седам особа одлучено је да комунална полиција, инспекција и полиција појачају контролу.

- Оно на шта је стављен акценат су угоститељски објекти, теретане, фитнес сале и сви објекти који се баве том врстом дјелатности. На сљедећој сједници градског штаба одлучићемо да ће градска управа прећи на рад од куће - поручио је Далибор Павловић, градоначелник Приједора.

У Требињу данас нема новозаражених, али су два лица преминула од посљедица вируса корона. Ипак, у тамошњем штабу не сматрају да су потребне рестриктивније мјере.

- Али смо исто тако упозорили све да се придржавају оних упутстава која су тренутно на снази и наравно наши инспектори и комунална полиција су на терену и строже проводе оне мјере које су на снази - рекао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња

У Вишеграду је у посљедњих десет дана знатно погоршана епидемиолошка ситуација. Од активних 89 случајева 38 су штићенице у Заводу за заштиту женске дјеце и омладине.

- Свједоци сте да инспектори и републички и локални даноноћно раде, обилазе све угоститељске и друге објекте, гледају да ли се мјере које доносимо поштују - навео је Младен Ђурђевић, начелник Вишеграда

А једна од мјера, која ће, такође бити контролисана у свим локалним заједницама, јесте и забрана спортским организацијама за организоване рекреативне активности, тренажни процес и такмичарске активности спортских организација и спортиста свих узраста, осим професионалних спортских активности, укључујући и тренинге, саопштено је из ресорног Министарства, преносу РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана