У Српској у септембру посао пронашло 5.000 особа

Срна
У Српској у септембру посао пронашло 5.000 особа

Више од 5.000 особа у Српској у септембру је пронашло посао. Тако је у деветом мјесецу са евиденције незапослених у просјеку сваки дан брисано око 173 особе. У Заводу за запошљавање кажу, биљежи се најнижа стопа незапослености до сада. Тренутни и рекордни ниво износи 11,7%.

“Стопа незапослености сада се негдје креће око 11%. Прошле године смо имали у истом периоду негдје око 15%. Значи, из године у годину стопа незапослености се смањује. 2015. је била негдје  24 %. Може се десити да до краја године стопа незапослености буде испод 10%”, каже Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Ресор предлаже сет закона који иде у правцу смањења стопе незапослености, поручује министар рада и борачко - инвалидске заштите. Душко Милуновић каже, само министарство на чијем челу је он, предложило је пет закона из области рада. Циљ Владе је, тврди, повољнији привредни амбијент.

“И ово што смо чинили кроз програм запошљавања и самозапошљавања, први пут ове године смо успјели да обезбиједимо средства за све који су конкурисали за приправнички стаж, укупно 770 лица је запослено. То је исто био покушај да им се обезбиједи да одраде приправнички стаж или да остану на мјесту гдје су одрадили приправнички или да им се да могућност да положе државни испит и послије тога да конкуришу”, каже Душко Милуновић, министар рада и борачко - инвалидске заштите Републике Српске.

На евиденцији Завода за запошљавање на крају септембра било је око 86.000 незапослених. У исто вријеме, према подацима Пореске управе, на обавезне видове осигурања по основу запослености пријављено је готово 308.000 радника. Ова бројка приказује и рекордну запосленост у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана