У Српској ради више од 1.000 странаца

Данијела Бајић
У Српској ради више од 1.000 странаца

БАЊАЛУКА - Док овдашњи становници сањају да се запосле преко границе, у Републици Српској је током прошле године дозволу за ра­д добило више од хиљаду странаца, међу којима је, поред држављана Србије, који су далеко најбројнији, на десетине Кинеза, Италијана, Руса и Албанаца.

 

Према подацима Завода за запошљавање РС, током прошле године издате су укупно 1.072 радне дозволе, од чега је 558 за ново запошљавање, док је 511 продужено, а три су поништене.

- У 2018. укупно су издате 954 радне дозволе, а годину раније 833 - истакли су у Заводу за запошљавање.

Када су у питању области у којима су се лани најчешће запошљавали странци, у Заводу истичу да се највећи број издатих дозвола односи на дјелатности трговине на велико и мало, прерађивачку индустрију, грађевинарство, образовање те области умјетност, забава и рекреација, као информације и комуникације.

Додали су да је, поред становника Србије којима је лани издато 585 дозвола за рад, највише радника из Кине и то 74, Италијана 48 и Руса 41, а радну дозволу добило је и 36 Албанаца, по 34 држављанина Сјеверне Македоније и Словеније.

- Међу страним држављанима који су лани добили дозволу за рад у Српској су и 33 држављанина Хрватске, као и 30 радника из Црне Горе и 23 из Турске - истакли су у Заводу за запошљавање.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић за “Глас Српске” каже да га не чуди што је највише странаца добило радну дозволу у области трговине, јер је прошле године отворено много више продавница у односу на претходне године.

- С обзиром на то да је велики број наших становника отишао у иностранство, послодавци су морали запошљавати стране држављане - рекао је Братић и додао да су радне миграције присутне у цијелом свијету, па тако и у РС, те да то није ништа ново.

Секретар Удружења грађевинарства при Привредној комори РС Миле Петровић каже да су усљед недостатка домаће радне снаге многе фирме осуђене да траже раднике преко границе, јер се мора на адекватан начин одговорити преузетим пословним обавезама.

Он сматра да би домаћим фирмама требало омогућити “увоз” радника, који не би био ограничен квотама.

Поред чињенице да у сектору грађевинарства стално долази до повећања зарада Петровић каже да је и даље присутан одлив радне снаге.

- Осим тога све мање младих је заинтересовано да се бави овим послом, тако да нам градилишта сад практично “држи” старија популација - рекао је Петровић.

С друге стране, предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да радне дозволе углавном издају за директоре, руководиоце, стручњаке, као и ради спајања породица.

- Међутим може се очекивати да у наредном периоду, ако се одлазак становништва не смањи, дође до већег прилива страних радника у Српску - казао је Тривић.

 

УСЛОВИ

У Заводу за запошљавање РС истичу да њихова филијала не може издати радну дозволу ако на бироу према сједишту послодавца има незапослених одговарајуће стручне спреме који испуњавају тражене услове.

- Страним улагачима или оснивачима привредног друштва, односно предузећима са сједиштем у РС издаје се радна дозвола без обзира на то да ли на евиденцији незапослених има лица која испуњавају услове тражене захтјевом за издавање радне дозволе - казали су у заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана