У средње школе вратити рударство и геологију

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ПРИЈЕДОР - Рударски факултет у Приједору покренуо је иницијативу да се у приједорску Машинску школу поново уведу образовни профили из области рударства и геологије, рекао је Срни декан овог факултета Владимир Малбашић.

Он је навео да и анализе тржишта рада и статистика привредног сектора показују потпуну оправданост вишестепеног системског образовања из ове двије области, подсјећајући на то да је оно раније постојало у Републици Српској, а да је у Приједору у посљедњих 20 година то била само једна генерација 2014. године.

"Предлажемо да се сваке друге године у Приједору уписују рударски и геолошки техничари наизмјенично, а тако и руковаоци тешких и рударских машина и механичари рударских машина. Треба размишљати и о регионалном покривању територије Републике Српске средњим рударско-геолошким школама и, поред Приједора, организовати их и у другим центрима рударске производње – Добоју и Станарима, Братунцу, Милићима и Сребреници, те у Гацку", рекао је Малбашић.

Према његовим ријечима, асистенти Рударског факултета у Приједору спремни су да учествују у организацији и реализацији наставе свих стручних предмета и тако ријешити могући проблем мањка наставничког кадра.

Он је напоменуо да и Савез инжењера рударства и геологије Републике Српске константно указује на проблем недостатка средњег стручног кадра у рударским фирмама, као и на његову неадекватну старосну структуру.

Малбашић је прецизирао да се два одсто привредних субјеката у Републици Српској бави вађењем руде и камена и да је исти толики проценат запослених у рударско-геолошкој дјелатности у Српској, односно око 5.500 људи, од којих је само 1.000 млађе од 40 година.

Ако би се тај удио пресликао на број свршених средњошколаца у Српској, којих је годишње око 10.000, то би значило да око 200 ђака треба школовати за рударство и геологију. Такође, од укупног броја свршених средњошколаца, њих око 20 одсто упише факултет Универзитета у Бањалуци, тако да би Рударски факултет уписивао 30 студената годишње, односно 20 одсто ђака који би били на четверогодишњим образовним профилима.

"С обзиром на то да Приједор има и високошколску установу с тим образовним профилима, онда свакако треба имати једно одјељење трећег степена са 20 до 25 ђака и једно четвртог са 25 до 30 ученика. Један број свршених средњошколаца би студирао рударство, један би био ангажован у предузећима која се баве рударством у приједорској, бањалучкој, али и другим регијама у Републици Српској", каже Малбашић.

Он је указао и на то да се велики број техничара других техничких струка запошљава у рудницма баш зато што не постоји континуирано школовање у овим образовним профилима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана