У Србију само преко Раче

Милијана Латиновић
У Србију само преко Раче

БАЊАЛУКА - Аутобуски превозници из Републике Српске спремни су да се упуте ка европским метрополама чим Европска унија да зелено свјетло за улазак држављанима земаља које нису њене чланице, а први аутобуси кренуће већ данас преко Раче до Београда.

Осим аутобуса из Семберије који су у недјељу, након двомјесечне обуставе, кренули ка Србији, данас ће ка српској престоници кренути и аутобус превозника "Голубић" из Котор Вароша. У складу са ванредном ситуацијом која је и даље на снази, путницима ће бити на располагању свако друго мјесто у аутобусу, а без обзира на смањен капацитет, превозници неће подизати цијене карата. Наруку им иде то што су цијене горива пале.

- Данас имамо први полазак ка Београду, а повратак је планиран за сутра. Путујемо искључиво преко Раче. Ријеч је о линији коју радимо у кооперацији са београдском "Ластом". У повратку је дозвољен превоз само држављана БиХ - рекао је за "Глас Српске" директор фирме "Голубић" Милан Шкорић.

Додао је да су спремни да крену ка Европи чим Унија отвори границе.

- Путници који годинама путују с нама јављају се и на друштвеним мрежама, распитују за поласке и сви само чекамо да границе буду отворене - нагласио је Шкорић.

Ка српској престоници из Новог Града у поноћ би требало да крене и превозник "Мрђа турс", а аутобуске линије са Београдом до краја седмице планирају да успоставе и у бањалучком "Аутопревозу".

- Када је ријеч о Црној Гори, чекамо да та земља званично отвори границу. За сада планирамо линију ка Београду, а путници стално зову и распитују се када ће кренути и линије ка иностранству. Принуђени смо да чекамо одлуку ЕУ и чим отворе границу, успоставићемо и остале линије  - рекао је Мијић и подсјетио да је ЕУ продужила забрану уласка до 15. јуна за држављане земаља које нису њене чланице.

Директор предузећа "Смиљић" из Бањалуке Дарио Смиљић каже за "Глас Српске" да ће њихови аутобуси 1. јуна кренути у Србију.

- Успостављамо линију ка Београду преко Павловића моста, док ћемо са линијом до Новог Сада још сачекати с обзиром на то да смо до тог града возили преко Хрватске - рекао је Смиљић.

Додао је да су за март и април имали много договорених вожњи ка иностранству, али с обзиром на то да су 15. марта због епидемије вируса корона били принуђени да паркирају аутобусе, све вожње су отказане.

  Хрватска на чекању

Дејан Мијић каже да је Удружење саобраћаја и веза РС упутило допис Министарству транспорта и комуникација БиХ да са Хрватском хитно буде ријешен проблем транзита на линијском саобраћају.

- Постоји договор са Хрватском у вези са уговореним саобраћајем да буде унапријед достављен списак путника, што је код линијског саобраћаја немогуће јер се карте продају до самог поласка и на успутним станицама. Тражили смо да нам одобре да кроз Хрватску возимо без стајања све до уласка у Србију, али још чекамо шта ће бити - казао је Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана