У Србију по старом режиму

Ведрана Кулага Симић, Данијела Бајић
У Србију по старом режиму

БАЊАЛУКА - Држављани БиХ који намјеравају да путују у Србију не треба да страхују због нових правила која сутра ступају на снагу, јер се на њих не односи одлука тамошњег Кризног штаба о обавезном здравственом надзору приликом доласка у ту земљу, већ само на њихове држављане који се враћају из “црвених корона зона”.

Према одлуци о обавезном надзору, која ступа на снагу од 18 часова, држављани Србије који се враћају са путовања из Црне Горе, Хрватске, БиХ и Албаније биће обавезни да се јаве надлежним здравственим установама и прате своје здравствено стање, а уколико дође до појаве симптома, мораће да се јаве у “ковид” амбуланту. Са епидемиологом и чланом Кризног штаба Србије за сузбијање заразне болести “ковид 19” Предрагом Коном јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, а он је за српске медије објаснио да након прописаног рока за надзор у трајању од десет дана слиједи одјављивање, истакавши да мјера самоизолације није могућа без ванредног стања, а да је ванредно стање у овом тренутку сувишно.

Поменута одлука Србије изазвала је доста недоумица међу грађанима у РС, којима је остало нејасно да ли ће и приликом уласка држављана БиХ у Србију бити промјена, с обзиром на то да им тренутно не треба ни негативан ПЦР тест. Директор Републичке управе за цивилне послове и члан Републичког штаба за ванредне ситуације Милан Новитовић истакао је за “Глас Српске” да се посљедња одлука коју је усвојио Кризни штаб Србије односи само на њихове држављане.

- Грађани БиХ нису обавезни да се пријављују. Не ради се о карантину већ о мери појачаног надзора над лицима која се враћају из иностранства, а то су туристичке дестинације које су проглашена за црвена жаришта. Нормално је да се грађани на мору и опусте и не придржавају мера, али нормално је и да држава Србија мора, колико-толико, имати увид у кретање тих људи, да може благовремено деловати. Они ће се, као и некада на почетку пандемије, морати јавити хигијенско-епидемиолошкој служби - истакао је Новитовић и додао да је из пасоша видљиво одакле ко долази.

Још нема званичних информација о томе да ли БиХ намјерава да повуче исте или сличне потезе као Србија, али је одлуком, која је јуче усвојена на телефонској сједници Савјета министара, продужена листа особа које у БиХ могу ући без негативног теста.

На тој листи су малољетни странци чији је родитељ држављанин БиХ, као и странци који су супружници држављана БиХ. Одлука о измјени и допуни одлуке о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ предвиђа да, осим дипломатско-конзуларном особљу, улазак без негативног теста буде омогућен и особљу међународних организација, дипломатском особљу које ступа на дужност, а још није окончан поступак акредитовања и израде идентификационе исказнице коју издаје Министарство иностраних послова. Ранијим одлукама омогућен је улазак без теста држављанима Црне Горе, Хрватске и Србије, када у БиХ улазе директно из државе чији су држављани, њиховој малољетној дјеци и супружницима који су држављани других земаља, а одлуком од 12. септембра омогућен је улазак странцима, под условом да посједују негативни ПЦР тест, који није старији од 48 часова до тренутка уласка у БиХ.

Преласци

Гранична полиција БиХ је од 8. до 11. септембра евидентирала на улазу у БиХ 86.774 страних држављана.

- Од најновије одлуке Савјета министара БиХ о условима уласка страних држављана у БиХ на улазу у земљу од 12. до 15. септембра евидентирано је 89.116 страних држављана. Највише је било држављана Хрватске, Србије, Црне Горе, Њемачке и Пољске - потврдили су “Гласу Српске” у Граничној полицији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана