У шест мјесеци извоз повећан за 30,53 одсто, а увоз за 19,33 одсто

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Извоз из БиХ у шест мјесеци износио је око 6,7 милијарди КМ и већи је за 1,55 милијарди КМ, односно 30,53 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз износио око 9,8 милијарди КМ И већи је за око 1,58 милијарди КМ, односно за 19,33 одсто у односу на прво полугодиште лани, изјавио је данас у Сарајеву предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић.

На представљању података о спољнотрговинској размјени БиХ у првом полугодишту, Егрлић је навео да је њен укупан обим износио 16.433.225.000 КМ, те да је повећан за 23,62 одсто, односно за 3,14 милијарди КМ у односу на исти период претходне године.

"Показатељи спољнотрговинске размјене показују опоравак економске активности у поменутом периоду, а узимајући у обзир да је основица поређења била тешка година узрокована пандемијом вируса корона", истакао је Егрлић и додао да покривеност увоза извозом у шест мјесеци износи 68 одсто, као и да је повећан за 9,39 одсто у односу на исти период прошле године.

Према његовим ријечима, најзначајнији партнери у спољнотрговинској размјени БиХ су земље ЕУ, затим земље потписнице Цефта споразума, Ефте, а на осталим тржиштима, највећи остварени обим спољнотрговинске размјене је са Турском и Кином.

Поредећи обим спољнотрговинске размјене у првих шест мјесеци ове, у односу на исти период 2019. године, прије пандемије, Егрлић је навео да је већи за 2,7 одсто, односно да је извоз већи за 10,6 одсто, док је увоз мањи за 2,1 одсто.

Белма Хасић из Сектора за макроекономски систем Спољнотроговинске коморе БиХ истакла је да БиХ суфицит и даље остварује са Њемачком и Аустријом, док је највећи обим размјене остварен са Хрватском, Србијом, Њемачком, Словенијом И Италијом.

Према њеним ријечима, ЕУ је и даље најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ са укупним учешћем од 74 одсто.

"Од укупног увоза у БиХ, скоро 68 одсто је са тржишта ЕУ", навела је она и додала да је извоз БиХ на тржиште ЕУ у вриједности од 4,91 милијарду КМ, што је више за скоро 33 одсто у односу на прво полугодиште лани.

Хасићева је рекла да је укупна увоз из ЕУ у БиХ у поменутом период износио 6,58 милијарди КМ и већи је за скоро 21 одсто у односу на прво пулугодиште прошле године, а најзначајнији партнер је Хрватска са којом је обим размјене износио 2,43 милијарде КМ, а покривеност увоза извозом са овим сусједом нарасла је на око 62 одсто.

Од укупног извоза БиХ, према њеним ријечима, преко 16 одсто се извози у земље Цефте, а износио је 1,8 милијарди КМ И већи је за скор 30 одсто у односу на прошлу годину, док је од укупног увоза, преко 16 одсто такође са земљама Цеата региона (увоз износио 1,59 милијарди КМ и већи је за 23 одсто у односу на исти период лани).

Амила Шехић из Сектора за макроекономски систем рекла је да је када се анализира секторска структура евидентно повећање обима спољнотрговинске размјене у свим гранама привреде - металском и текстилном сектору, агроиндустрији и прехрамбеном сектору,те нагласила да је дрвни сектор остварио суфицит у робној размјени од 726 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана