У саобраћајним несрећама 30 одсто страдалих су млади људи

Srna
Foto: Srna

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У саобраћајним несрећама у Републици Српској у прошлој годину погинула је 101 млада особа, док је сваке године у броју смртно страдалих лица учешће младих око 30 одсто, изјавио је данас у Источном Сарајеву представник Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица.

На предавању о безбједности младих у саобраћају, организованом за матуранте средњих школа, Торбица је рекао да Агенција, заједно са Удружењем жртава саобраћајних незгода "Степ" из Бањалуке спроводи пројекат "Кад се живот преокрене", који је рађен по узору на позитивне свјетске праксе образовања ученика средње школе о проблемима у саобраћају.

"Сам пројекат има за циљ образовање што већег броја ученика матураната који ће послушати ово предавање и усвојити знања, јер су они ти који су на почетку полагања возачког испита", рекао је Торбица новинарима, те додао да овим пројектом желе да обухвате бар 70 одсто једне генерације, јер би се тада могли видјети велики помаци у самом образовању ученика и у безбједности саобраћаја.

Према његовим ријечима, мора се радити на томе да се код младих људи створи став да је везивање појаса за њихову личну безбједност, као и некориштење алкохола док управљају возилом.

"У протеклој години је око 2.000 ученика послушало ово предавање, видјели смо да су многи од њих промијенили своје ставове након што су послушали ово предавање. Ми желимо да промјенимо њихов став о безбједности саобраћаја који је углавном да могу и знају све", истакао је Торбица, те додао да су у прошлој години посјетили 15 јединица локалне самоуправе, а ове године је планирано 20.

Он је појаснио да је пројекат замишљен да у почетку прича о основним елементима безбједности саобраћаја, док се други дио приче односи на личну причу лица које је настрадало у саобраћајној незгоди и доживјело тешке повреде, односно изазвало трајни инвалидитет.

Предавач на пројекту Дејан Трнинић, који је и директор Удружења "Степ", рекао је да је циљ да младим људима, будућим возачима пренесе своја лична искуства, гдје је као млад возач, са 19 година задобио тешке повреде и стекао трајни инвалидитет.

"Желимо да нагласимо да свјетска статистика говори да је код младих људи од 15 до 29 година узрок смрти број један - посљедице саобраћајних незгода", истакао је Трнинић и додао да је ријеч о забрињавајућем податку којег млади људи нису свјесни.

Према његовим ријечима, кроз пројекат Агенције и личним причама и грешкама предавача који су уједно и чланови овог удружења, жеља је да се укаже на посљедице невезивања појаса /што је у Трнинићевом случају/, али и употребе мобилних телефона у вожњи.

Учесници су имали прилику да користе "пијане наочаре" које симулирају ефекте алкохола на организам, као би им било показано које се способности губе када се управља возилом под дејством алкохола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана