У рубним општинама Српске празне учионице: Првачића једва за једну клупу

Милош Васиљевић
У рубним општинама Српске празне учионице: Првачића једва за једну клупу

БАЊАЛУКА - Иако је укупан број ученика у Српској који ће на јесен први пут сјести у клупе већи за 125 него у септембру прошле године, ситуација у појединим рубним општинама је и више него алармантна јер се у њима првачићи могу пребројати на прсте једне руке.

Одлазак породица у веће градове, али и у иностранство рубне и изразито неразвијене општине и њихове школе доводи у тешку ситуацију, а ту судбину доживјели су Крупа на Уни и Калиновик, гдје је ове године у први разред уписано најмање ђака у цијелој Српској.

Из Министарства просвјете и културе РС за “Глас” су истакли да је, према подацима добијеним од основних школа, у школску 2022/23. годину у априлу и мају уписано 9.074 ученика, 4.673 дјечака и 4.401 дјевојчица, што је за 125 ученика више у односу на број ученика који су похађали први разред у протеклој школској години.

- Имајући у виду да сваке године до септембра буде уписан додатни број ученика, очекујемо да ће и до почетка школске године бити уписано још ученика - рекли су из ресорног министарства.

Када је ријеч о броју дјеце уписане у први разред по локалним заједницама, највише их је у Бањалуци и то 1.854, слиједи Бијељина са 896 првачића, у Приједору су уписана 494, Добоју 448, те у Градишци 350 ученика.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић каже за “Глас” да је, нажалост, општина на чијем је челу водећа уз Љубиње када је старосна популација у питању, па је све мање и ученика.

- Имамо три првачића. Изразито смо неразвијена локална заједница на крајњем сјеверозападу земље, далеко од сусједних општина, без привреде. Све мање је брачних парова који остају на подручју наше општине, па самим тим и првачића, сви параметри су против нас. Број ученика се креће од 85 до 90, у централној деветогодишњој и четири подручне, а сада ће још стагнирати - рекао је Кљајић и додао да је скоро па немогуће спријечити да млади људи одлазе умјесто да остају на селу и баве се пољопривредом и живе од ње.

У школске клупе Основне школе “Љутица Богдан” у Калиновику 1. септембра сјешће свега пет првачића, потврдила је директорица те установе Верица Елез.

- Мали број првачића је и ове године уписан, али ипак већи него прошле године, када смо имали три уписана првачића. Надамо се да ће у наредним годинама бити тренд раста броја уписаних у нашој школи која тренутно броји 59 ученика од првог до деветог разреда - рекла је Елезова и додала да општина награђује сваког уписаног првачића са двије хиљаде марака како би људи и на тај начин, између осталог, остајали и даље у Калиновику.

Најбројније школе

Када се посматрају појединачно основне школе у школској 2022/23. години, највише првачића имаће ОШ “Бранко Радичевић” у Бањалуци и то 216.

Слиједе три бијељинске школе и једна у Источном Сарајеву.

- Број уписаних првачића у ОШ “Кнез Иво од Семберије” у Бијељини је 182, у ОШ “Свети Сава” 176, те 171 у ОШ “Вук Караџић” у истом граду. Школу “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву похађаће 167 ученика првог разреда - рекли су из Министарства просвјете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана