У првом кварталу извоз пао за пет, а увоз за седам одсто

Срна
У првом кварталу извоз пао за пет, а увоз за седам одсто

САРАЈЕВО - Спољнотрговинска размјена БиХ у првом кварталу ове, у односу на исти период прошле године, биљежи смањење извоза од пет одсто, те смањење увоза од седам одсто, истиче у интервјуу предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић.

Извоз прехрамбене индустрије у првом тромјесечју забиљежио раст

Према његовим ријечима, то нису велики падови - дошло је до кризе у цјелокупном пословању, али је трећи мјесец најгори, јер је тада у свијету избила пандемија вируса корона, која је успорила кретање робе.

“Спољнотрговинска комора је урадила анализе по свим гранама, тако да је извоз прехрамбене индустрије забиљежио раст у прва три мјесеца ове године. Порастао је извоз млијека, меса, конзерви”, објашњава Вуковић.

Он наводи да је графичка индустрија, односно “папирна индустрија”, забиљежила раст производње, а самим тим и раст извоза, јер се у иностранству исказала велика потреба за паковањем у папирну амбалажу.

“Када је ријеч о нафти, увоз је смањен за 20 одсто, али је, исто тако, 20 одсто мање извезено, што показује да је ту ријеч о неком стабилном нивоу”, напомиње Вуковић, уз податак да је увоз електричне енергије у великом паду, јер се овај призвод више не купује на слободном тржишту.

Предсједник Спољнотрговинске коморе појашњава да ситуација са електричном енергијом нема везе са вирусом корона, већ са престанком рада мостарске компаније “Алуминиј”, као великог потрошача.

Највише погођене привредне гране које су пословале са италијом

“Нису сви сегменти привреде везани за вирус корона”, наглашава Вуковић и наводи да металска индустрија БиХ у првом тромјесечју биљежи пад и извоза и увоза за десет 10, а у марту је пад био нешто значајнији - 20 одсто у извозу и 26 одсто у увозу.

Металска и електро индустрија задржале су своје уговоре са иностраним партнерима, они нису раскинути, само су обустављене одређене наруџбе у уговорима, док се стање не поправи.

Говорећи о гранама привреде у БиХ које су највише погођене вирусом корона, Вуковић напомиње да су то оне које су највише пословале са Италијом – текстилна индустрија, чији извоз је у марту забиљежио пад од 20 одсто, јер из ове европске земље увози репроматеријал.

Према његовим ријечима, међу оним гранама привреде БиХ које погађа вирус корона јесу и туризам и транспорт, те дрвопрерађивачи чији су уговори о извозу тренутно суспендовани, а забиљежен је и пад извоза љекобиља, гљива, вина у Италију и Француску.

“Да ти уговори не би били раскинути, Спољнотрговинска комора издаје образац Потврда о вишој сили која говори о томе да због пандемије компанија није у могућности да испоштује своје одређене уговорне обавезе”, појашњава Вуковић.

Већина компанија има залихе репроматеријала за мјесец дана

Када је ријеч о упитницима Спољнотрговинске коморе о потешкоћи у пословању и стању сировина и репроматеријала, Вуковић је рекао да је први узорак рађен на 300 копанија, од којих је 90 одсто њих исказало да већ трпи посљедице изазване вирусом корона у било ком облику.

Када је у питању анкетни упитник везан за репроматеријал, према његовим ријечима, више од 70 одсто компанија је рекло да има репроматеријала на залихама за мјесец дана.

“Ми увијек говоримо да то није аларм за панику, јер роба улази у БиХ. Спољнотрговиска размјена је једно вријеме била успорена, али се из дана у дан она убрзава, како се рјешавају проблеми на границама, који су се односили и на рад шпедиција, ветеринарских, фитосанитарних и других служби”, наводи Вуковић.

Према његовим ријечима, сад је фаза рјешавања одређених смањења конвоја кроз Хрватску, које је Србија укинула, што говори да се промет робе убрзава, тако да ће и набавка репроматеријала бити пуно бржа.

“И даље идемо у том смијеру - одржавати наше ланце снабдијевања”, истиче предсједник Спољнотрговинске коморе, која је надлежнима у БиХ предложила низ мјера.

Међу њима су и укидање акциза на неке репроматеријале за медицинске потребе БиХ, те приједлог да се ураде анализе о могућности смањења цијена електричне енергије за индустрију, како би се помогло привреди земље.

Још се не може рећи колико је људи тачно остало без посла

Када је ријеч о чињеници да је велики број људи у БиХ остао без посла у посљедњих 20 дана, Вуковић наводи да се још не може говорити о тачним бројевима, док се не ураде анализе.

“Спољнотрговинска комора избјегава да говори о броју незапослених у одређеним гранама, прије него се направи анализа и установи структура. Желимо да видимо да ли су то конобари, бутици, који су затворени због некретања или се ради о паду индустрије”, рекао је Вуковић, додавши да се мора реално знати шта се дешава у БиХ.

Вуковић се нада да ће епидемија вируса корона трајати што краће.

“Што прије се сузбије епидемија, што већа озбиљност грађана у том контексту буде, прије ће се укинути ове рестриктивне мјере и прије ћемо се вратити својим свакодневним пословима те стати на своје ноге”, закључује у интервјуу Срни предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана