У први разред средњих школа у РС планиран упис 10.550 ученика

Срна
У први разред средњих школа у РС планиран упис 10.550 ученика

Бањалука - Министарство просвјете и културе Српске објавило је данас конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у школској 2019/2020. години, према којем је планиран упис 10.550 ученика у 16 струка.

“Право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који на дан уписа нису старији од 17 година. Лица која се уписују у школе за ученике са сметњама у развоју имају другу добну границу за упис у први разред, а најкасније до навршене 21 године”, саопштено је из ресорног министарства.

У саопштењу је наведено да кандидати испуњавање услова доказују оригиналним свједочанствима о завршеним разредима основне школе и изводом из матичне књиге рођених.

Ученици се уписују у два уписна рока - јунском, од 10. до 21. јуна, те јулском, од 1. до 12. јула.

У јунском року, за ученике који имају 60 и више бодова, пријем докумената за упис у средње четворогодишње школе почиње 10, а завршава се 11. јуна, док се резултати уписа објављују 13. јуна, на огласној табли школе.

За ученике који имају мање од 60 бодова, пријем докумената за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње 17, а завршава се 19. јуна, а резултати уписа се објављују 21. јуна.

У јулском уписном року пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње и средње трогодишње школе почиње 1, а завршава се 3. јула. Резултати уписа објављују се 5. јула.

Кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се од 8. до 12. јула у школе, односно смјерове у гимназијама, струке и занимања у средњим техничким и средњим стручним школама, гдје има слободног мјеста.

Пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе у јунском уписном року почиње 10, а завршава 11. јуна. Посебни испит у јунском уписном року кандидати полажу 13. и 14. јуна. Резултати испита саопштавају се кандидатима 15. јуна.

У јулском року, пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе почиње 1, а завршава 2. јула. Посебни испит у јулском уписном року кандидати полажу 4. и 5. јула.

Резултати испита саопштавају се кандидатима 6. јула. Од 8. до 12. јула, кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање, уписују се у средње школе гдје има слободног мјеста.

Кандидати се бодују на основу општег успјеха у основној школи, посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно у смјеру гимназије за који кандидати конкуришу, као и за упис у умјетничке школе, те на основу резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Ученици приликом уписа школи треба да доставе пријаву за упис, оригинално свједочанство о завршеној основној школи, односно нострификовано свједочанство или потврду о поднесеном захтјеву за нострификацију.

Потребно је приложити и извод из матичне књиге рођених, диплому “Вук Стефановић Караџић”, диплому за освојено прво, друго и треће мјесто на републичком или вишем нивоу такмичења и адресирани коверат са именом, презименом и адресом кандидата који се пријављује на конкурс.

Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у Републици Српској у школској 2019/2020. години доступан је на порталу Владе Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана