У приоритетној групи за вакцинацију између 150.000 и 200.000 становника Српске

ГС
У приоритетној групи за вакцинацију између 150.000 и 200.000 становника Српске

БАЊАЛУКА - Институт за јавно здравство Републике Српске припрема јавну набавку која би требало да буде завршена сљедеће седмице за руску вакцину Спутњик V у количини од 400.000 доза за 200.000 особа.

Директор Института Бранислав Зељковић истакао је да ће вакцинација почети чим стигну прве дозе.

- Процес јавне набавке за руску вакцину приведен крају, а за очекивати је да ће у Српску путем "Ковакс" механизма прво стићи "Фајзерова" вакцина.

Према његовим ријечима, Институт сљедеће седмице очекује испоруку вакцина компаније "Фајзер" која би требало да буду обезбијеђене преко механизма "Ковакс" и донацијом ЕУ.

- Република Српска разговара и са другим произвођачима на који начин би се могле обезбиједити додатне количине у наредном периоду. Паралелно је у току набавка потрошног материјала и додатних капацитета хладног ланца - истакао је Зељковић.

Зељковић је рекао да је Институт данас исказао додатне потребе за 50.000 руске и 80.000 доза кинеске вакцине те да ће крајем јануара и почетком почетком фебруара почети едукација здравствених радника.

Рекао је да је у приоритетној групи за вакцинацију око 14.000 здравствених радника, међу којима су приоритет запослени на инфективним одјељењима, ковид и АРИ амбулантама. У приоритетној групи је и популација с хроничним обољењима и старија популација.

- То је отприлике у старту између 150.000 и 200.000 особа - казао је Зељковић.

Говорећи о проценту становништва који би требало да буде сигуран Зељковић је рекао да то није познато, јер није могуће процијенити који проценат је потребан да би популација била заштићена, али да им је циљ да вакцинишу што више становништва.

Додао је да ће, када буду могуће пријаве за вакцинисање у Српској, ће функционисати путем кол- центара и веб странице.

Нагласио је да је план вакцинације широк документ који захвата више сегмената те да ће у наредном периоду бити представљени неки од сегмената.

- Српска у фебруару очекује прву серију од 200.000 доза вакцине руске производње "спутњик В" - саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

Министарство напомиње да је Влада преко Представништва Републике Српске у Москви те уз учешће овлашћеног дистрибутера, покренула активности на допремању вакцине из Русије

У Министарству додају да институције РС улажу велике напоре да обезбиједе, сигурне, квалитетне и ефикасне вакцине за грађане.

- Преко "Ковакс" иницијативе предвиђено је да буде обезбијеђена вакцинација за око 20 одсто популације земаља које су се пријавиле за ову иницијативу. Сходно томе, у склопу тогмеханизма, Република Српска се пријавила за 400.000 доза вакцина, за 200.000 становника, а за које су недавно регулисане и укупне финансијске обавезе Републике Српске дефинисане потписаним споразумом.Подсјећамо да је Глобална алијанса за вакцине (ГАВИ) у свом допису од 6. јануара навела да ограничене, мање количине вакцина у оквиру првих испорука, можемо очекивати крајем јануара, односно почетком фебруара 2021. године - стоји у саопштењу.

Додаје се да су исказане одређене потребе у склопу набавки за вакцинацију против ковида-19 кроз механизме Европске уније, укључујући донацију вакцина, а улажу се напори како би се обезбиједила и вакцина кинеског произвођача. 

- Вакцина мора да буде с адекватним сертификатом о квалитету и безбједности, а у складу са тим, свака вакцина која дође у Републику Српску мораће да буде безбједна, квалитетна и ефикасна - наводи се у саопштењу.

Раније је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске саопштило да ће вакцинација бити добровољна. Грађани ће подносити захтјев за вакцинацију, a након вакцинације добиће потврду. 

Према плану вакцинације који је израдио Институт за јавно здравство Републике Српске, прве вакцине примиће корисници и запослени у домовима за смјештај старијих лица и здравствени радници (приоритетно они који лијече пацијенте обољеле од "ковида- 19" и запослени у микробиолошким лабораторијама за дијагностику вируса корона, а након тога особе старије од 65 година и особе са хроничним обољењима.

У наредним фазама биће обухваћене и друге категорије становништва које су под повећаним ризиком од инфекције вирусом корона (просвјетни радници, васпитачи у предшколским установама, полиција, цивилна заштита, ватрогасци, инспектори итд.)

Када је ријеч о дистрибуцији и чувању вакцина 9, из Министарства су навели да ће се првим испорукама, па и оних које се чувају на минус 80 степени Целзијусових, радити тако да се искористи постојећи систем, односно централно складиште у Институту за јавно здравство Републике Српске, а дистрибуција ће бити вршена преко регионалних центара Института.

- С обзиром на то да вакцина која се чува на минус 80 степени Целзијусових може да буде стабилна након одмрзавања пет дана на температури фрижидера, биће довољни капацитети за њихово чување само на нивоу Института и регионалних центара - навели су из Министарства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана