У Приједору отворена изложба графика Оливере Шипкe Баста

Срна
У Приједору отворена изложба графика Оливере Шипкe Баста

ПРИЈЕДОР - Изложба графика “Простори између реалног и маште” ауторке Оливере Шипка Баста отворена је данас у Музеју Козаре у Приједору.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић оцијенио је да је ријеч о изузетно снажној изложби и позвао све љубитеље ликовне умјетности да дођу у музеј.

“Овдје сва ликовност, сви елементи као што су композиција, боја, сам колористички приступ у радовима, а наравно има и монохроматских, све је подређено том неком заједничком изразу и сва ова дјела су повезана на начин да изложба као цјелина представља изузетно богат визуелни доживљај”, рекао је Радоњић новинарима.

Он је подсјетио да је ова изложба постављена на основу конкурса расписаног прошле године за овогодишњу излагачку сезону и да је ово пета изложба физички организована у музејским просторијама, а да је приређено и 15 дигиталних изложби.

“Наша процјена је била, сада у овој ситуацији, с обзиром на то да је број посјетилаца мањи него раније, да је сасвим у реду да на сваких два мјесеца физички реализујемо по једну изложбу, тако да су остали аутори који су прошли конкурс помјерени за идућу годину”, додао је Радоњић.

Оливера Шипка Баста рекла је да је дипломирала графику у Бањалуци код професора Бранка Миљуша, да је завршила магистарске студије сликраства и да сада похађа мастер студије из графике.

“Овдје је представљено 35 радова на ручно рађеном папиру. Ту је садам малих формата, неколико великих и десетак средњих. Графички папир сама израђујем рециклажом памучног папира, такође графичког папира високог квалитета. Папир је тежак 600 до 800 грама. Користим такође врло квалитетне графичке боје при самој изради, а технике су дрворез и линорез”, навела је Шипка Баста.

Ово јој је 16. самостална изложба, а, осим у БиХ, излагала је самостално у Београду, Новом Саду и Панчеву. Имала је око 150 колективних изложби широм свијета.

“Мотив самих радова јесу окружење око мене или нека дешавања, прочитана књига, дјело неко које иницира да кроз своје умне филтере провучем и сведем на ликовни знак. Боје су негдје доста реалистичне према посматраном мотиву, а негдје су како их ја осјетим интимно”, додала је Шипка Баста.

Изложба графика “Простори између реалног и маште” биће отворена у Музеју Козаре до 24. јануара идуће године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана