У предузећу "Мира" тврде да су упркос милионским инвестицијама стављени на стуб срама: Будућа улагања под знаком питања

Милијана Латиновић
У предузећу "Мира" тврде да су упркос милионским инвестицијама стављени на стуб срама: Будућа улагања под знаком питања

ПРИЈЕДОР - У Акционарском друштву "Мира" из Приједора тврде да су рјешењем Комисије за хартије од вриједности РС стављени на стуб срама, иако су иза њих милионске инвестиције у боље услове рада и квалитет производа, те да су због те одлуке под знак питања доведена будућа улагања већинског власника загребачке компаније "Краш".

Комисија за хартије од вриједности РС доставила је у четвртак приједорском предузећу "Мира" рјешење којим је компанији "Краш" као већинском акционару остављен рок од 15 дана да поднесе захтјев за одобрење објављивања понуде за преузимање тог акционарског друштва.

Менаџмент компаније "Мира" рјешење не жели да коментарише истичући да ће се њихови адвокати огласити о томе.

- Већински власник, компанија "Краш" поступиће по рјешењу, односно ићи ће у јавну понуду - истакли су у овом предузећу подсјетивши да је "Краш" од 5. новембра 2003. године инвеститор, те да је већински капитал стекао дијелом на тржишту капитала, а дијелом на основу уговора са Владом Републике Српске.

У овом привредном гиганту кажу да пословање заснивају на транспарентности, у складу са законима и корпоративном културом.

- На ово тржиште "Краш" је као већински акционар дошао са намјером да прошири своју дјелатност и тржиште, те да на неки начин подигне свој бизнис. Стратешким одлукама "Краш" се одлучио за улагања у ову компанију и од 2003. до данас годишње се у технологију и побољшање услова рада улажу милиони марака - истакли су у управи предузећа и нагласили да је квалитет производа изнад свега.

Свјесни чињенице да је задовољан потрошач најбоља реклама, у овом предузећу константно раде на унапређењу пословања, а прије неколико дана у рад је пуштена савремена линија за производњу финих чајних пецива и колачића вриједна око 1,5 милиона евра, а само у прошлој години у савремени објекат у приједорском насељу Свале, у који ће ускоро преселити производњу, инвестирали су око 2,5 милиона евра, док су укупна улагања у прошлој години износила четири милиона евра.

- Нови модерно опремљен објекат урађен је у складу са свим стандардима, како грађевинским, тако и ХАСАП с обзиром на то да је ријеч о производњи хране - истиче менаџмент "Мире", која тренутно запошљава 352 радника и чији годишњи приход досеже 24 милиона марака, док у овој години очекују нето профит од око 1,3 милиона КМ. Наводе да је много пута науштрб осавремењавања технологије у Загребу инвестирано у Приједору.

Све оно што се протеклих дана износи у јавност, истиче менаџмент "Мире", нанијело је велику репутацијску штету предузећу и компанији "Краш".

- Не можемо да не примијетимо да се од свега покушава правити случај, а овдје случаја нема. На само један телефонски позив надлежне комисије "Краш" би, у складу са законом, извршио своју обавезу и не бисмо данас имали ову ситуацију. Нас протеклих годину, колико је према рјешењу трајао надзор, никада нико о томе није обавијестио - истиче менаџмент "Мире".

Нагласили су да ће поступити у складу са рјешењем, али да ће све своје правне механизме ставити у функцију властитих интереса.

- Логично је да ће, када се деси оваква правна несигурност, једно озбиљно предузеће, иза кога стоје милионске инвестиције, преиспитати своје одлуке и размислити у ком смјеру ће убудуће усмјеравати своја улагања - наглашава менаџмент "Мире" и истиче да са градом и заједницом у којој послују деценијама имају изузетну сарадњу.

Друштвена одговорност

Менаџмент "Мире" истиче да је ово предузеће у пословној заједници препознато као друштво које послује веома транспарентно и друштвено одговорно.

- Настојимо заједници вратити дио онога што заједница доноси као додату вриједност овој компанији - истакли су у овом привредном гиганту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана