У посљедњој деценији промијењени називи 22 улице у Бијељини

Срна
У посљедњој деценији промијењени називи 22 улице у Бијељини

БИЈЕЉИНА- Називи улица у Бијељини промијењени су два пута у посљедњој деценији и нова имена добиле су 22 улице, а активне су три иницијативе са захтјевом да своје улице у граду добију Миодраг Лазић, Споменко Гостић, Милош Ћирковић, Љубиша Савић Маузер, Бранко Пантелић Пантер и Благоје Гавриловић, речено је Срни у Одјељењу за стамбено-комуналне послове.

До промјене постојећих назива улица дошло је 2010. године када је улица Јована Дучића у центру града добила назив патријарха Павла, а ријеч је о једној од најљепших градских улица која од административног сједишта Бијељине води до великога парка и у њој се налази Манастир Светог Василија Острошког и Владичански двор.

Пет година касније измијењени су називи 21 улице у Јањи, насељу са највећом бошњачком заједницом у Бијељини, па је цар Душан нестао у Брзави, кнез Милош у Шарампову, што је народни израз за јарак, Вук Караџић у Шору, Милош Црњански у Влагији, а Његошева се улица "утопила" у Дринској.

У Градској управи наводе да промјене назива улица у Бијељини нису честе, што би стварало проблеме становништву у смислу промјене докумената.

На наредној сједници Скупштине града 3. марта наћи ће се и одлука о називима улица, тргова, дијелова насељених мјеста, мјесних заједница и обиљежавања зграда бројевима, којом ће се у потпуности уредити адресе на комплетном подручју Бијељине.

Према списку назива улица видљиво је да већина њих носи имена свјетских а наших научника, књижевника, хероја ратова и мјеста страдања кроз историју, али има и народних назива попут Дангуба или Жестик, а своје улице у Бијељини имају и дјеца са свих континената, те из биљног свијета - пухара и бијели храст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана