У понедјељак премијера документарног филма „Отпадници”

Срна
У понедјељак премијера документарног филма „Отпадници”

НОВИ ГРАД - Документарни филм о Трговској гори, под називом „Отпадници”, премијерно ће бити приказан на Сарајево филм фестивалу у понедјељак, 15. августа, с циљем да се то питање држи у жижи јавности да би се спријечила изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада на тој локацији, рекла је Срни режисер филма Сања Здјелар.

Тема тог једночасовног документарног филма је Трговска гора, проблем становништва у сливу ријеке Уне због намјера Хрватске да на тој локацији складишти радиоактивни отпад.

Здјеларова, која је рођена у Сарајеву, а живи и ради у Бостону, рекла је да је за тај проблем сазнала из балканске штампе коју редовно прати.

„Желим да се ангажујем као активиста по овом питању. Прије годину дана одлучила да направим и документарни филм са циљем да се ово питање држи у жижи јавности што је више могуће”, објаснила је Здјеларова, која је филм студирала на њујоршком универзитету.

Према њеним ријечима, филм је рађен годину дана, истраживања и претпродукција су почели прије нешто више од годину дана, а сама продукција и снимање почетком ове године.

„Продуцент и истраживачки репортер Дејан Ракита је са тимом из БиХ снимао интервјуе широм БиХ и Хрватске, укључујући и локацију Трговска гора. Истовремено, радила сам монтажу у Америци. Као што прича са радиоактивним отпадом још није готова, тако и наш филм још може и биће дорађиван у складу са актуелним догађањима. Материјале смо прикупљали у БиХ и Хрватској”, навела је Здјеларова.

Она је истакла да, након премијере у Сарајеву, што укључује и „on-demand” приказивање широм БиХ, преко Сарајево филм фестивала, жели аплицирати на фестивале у Америци да би ову тему приближила тамошњој публици.

Филм, истовремено, жели приказати на телевизијским каналима у БиХ, а по могућности и у Хрватској, а након тога ће бити доступан на некој од онлајн стриминг платформи.

„Моја порука након што сам се упознала са темом је да се ради о проблему који је већи од свих нас и да оваквим поступцима и немаром за нетакнуту природу уништавамо природне ресурсе и богатство које истински имамо”, рекла је Здјеларова.

Трагедија је, како је рекла, у томе што се отпор становника који тамо живе са обје стране границе занемарује већ неколико деценија.

„Хрватска страна у потпуности игнорише цијелу БиХ било да је у питању формално информисање о току дешавања, било да је у питању евентуални билатерални договор, а да не говоримо о потенцијалном негативном утицају и ризику који би, с обзиром на одабрану локацију на Трговској гори, захватио највећим дијелом БиХ, а не Хрватску”, поручила је Здјеларова.

Она је нагласила да нипошто не треба дозволити изградњу центра за збрињавање радиоактивног отпада.

„Мислим да се сви требамо ангажовати што је више могуће да се то спријечи, од грађана из БиХ и Хрватске, па све до државних институција у БиХ”, нагласила је Здјеларова.

Она је истакла да треба дати све од себе и свим расположивим средствима утицати да се тај проблем ријеши у корист БиХ и свих људи који тамо живе са обје стране границе.

„У противном остављамо огроман терет будућим генерацијама, а посебно у БиХ, са којим се сами грађани сасвим сигурно неће моћи носити адекватно. Одлучност у отпору и невјероватно јединство грађана у цијелој БиХ и шире ми даје наду да можемо истрајати и остварити наш циљ”, нагласила је Здјеларова.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране „Кршко”, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора, гдје је планирана и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана