У понедјељак почиње подјела регресираног дизел-горива

Срна
У понедјељак почиње подјела регресираног дизел-горива

БАЊАЛУКА - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске почеће у понедјељак, 30. марта, са подјелом регресираног дизел-горива за 9.418 пољопривредних газдинстава, односно корисника подстицаја, за шта је ресорно министарство резервисало најмање 5,5 милиона КМ. Преузимање, односно куповина регресираног дизел-горива трајаће до 30. октобра, саопштено је из ресорног министарства.

"У складу са Закључком Републичког кризног штаба, првим обрачуном су обухваћени и корисници који нису извршили обавезу плаћања противградне заштите и пријаву доприноса за прошлу годину", наводи се у саопштењу.

Спискови корисника који су обухваћени првим обрачуном биће послати свим локалним управама у Републици Српској и доступни на интернет-страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Из ресорног министарства су напоменули да пољопривредници могу преузети укупно 100 литара регресираног дизел-горива по хектару обрадиве пољопривредне површине уписане као начин кориштења у Регистру пољопривредних газдинстава.

Подстицај за регресирање дизел-горива за извођење прољећњих и јесењих радова у пољопривреди утврђен је у износу од 0,60 КМ по литру дизел-горива.

Регресирано дизел-гориво корисници ће преузимати код дистрибутера који су склопили споразум са Министарством за дистрибуцију.

Пољопривредни произвођачи који нису обухваћени првим обрачуном, биће обухваћени сљедећим, ако изврше обавезу ажурирања сјетвених површина у Регистру пољопривредних газдинстава /у АПИФ-у/, а нови обрачуни ће се ажурирати сваких 10 до 15 дана.

Носиоци пољопривредних газдинстава старији од 65 година, а који нису извршили обавезу ажурирања података у Регистру, како у складу са одлуком Владе Републике Српске не би напуштали своје домове, имају могућност да овласте млађег члана домаћинства или да се обрате најближој канцеларији Савјетодавне службе Министарства које су распоређене у седам регионалних центара широм Републике Српске или одјељењима и одсјецима за пољопривреду локалних управа на чијем су подручју регистровани како би им они пружили подршку за пријављивање у АПИФ-у. Пријава површина у регистру основ је за обрачун количина горива по кориснику, напомиње се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана