У плану тестирање средњошколаца на наркотике

Д. М.
У плану тестирање средњошколаца на наркотике

Бањалука - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је јуче да Влада Српске није одустала од приједлога да се уведе обавезно тестирање средњошколаца на присуство опојних дрога у организму.

- Комисија за надзор над опојним дрогама треба да предложи оперативни план за ову годину и сходно томе предвиђене су заједничке активности са Министарством просвјете и културе - рекао је Шеранић.

Он је рекао и да је Влада на јучерашњој сједници утврдила Приједлог закона о заштити од нејонизујућих зрачења којим је прописана забрана коришћења соларијума лицима млађим од 18 година.

- У складу са развојем савремених технологија, морамо да одговоримо на проблеме који се односе на заштиту здравља од нејонизујућих зрачења и зато смо утврдили наведено законско рјешење - рекао је Шеранић након сједнице Владе РС.

Он је истакао да је Влада Српске утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити којим је регулисано примање личних инвалиднина за цивилне инвалиде. Шеранић каже да је законским рјешењем третирано питање дознака за лица која су на хемодијализи. Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић изјавио је да је Влада усвојила информацију о реализацији седам приоритетних пројеката за које ће бити издвојено 6.650.000 КМ.

- Ово се односи на програм преквалификације високообразованих незапослених лица. Ово је пилот-програм и дефинисано је да у овој години буду третирана лица са евиденције Завода за запошљавање која припадају суфицитарним занимањима, међу којима су професори географије, историје, правници и економисти - рекао је Рајчевић.

Он је истакао да ће бити издвојено 300.000 КМ за петомјесечни програм обуке за 100 лица која ће бити преквалификована за тржиште рада.

Рајчевић је нагласио да ће бити покренуто суфинансирање научноистраживачких пројеката, с циљем развоја економије засноване на знању, за шта ће бити издвојено 250.000 КМ.

Он је напоменуо да се планира и увођење бесплатног интернет прикључка на јавним мјестима и да ће у првој фази то бити реализовано у Бањалуци и Источном Сарајеву, као и успостављање “е-сандучета”. - Покренућемо и пројекат “е-беба” да би електронски могли да уведу новорођенчад у систем - рекао је Рајчевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана