У мандаринама из Турске утврђен повећан садржај пестицида

Срна
У мандаринама из Турске утврђен повећан садржај пестицида

БАЊАЛУКА- Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је предузећу са сједиштем у Федерацији БиХ увоз 20.900 килограма мандарина поријеклом из Турске због повећаног садржаја пестицида, саопштено је из Инспектората Српске.

У саопштењу се додаје да је приликом прегледа пошиљке надлежни инспектор извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања остатака пестицида.

"На основу извјештаја о лабораторијској анализи издатог од Института за воде Бијељина, у анализираном узорку утврђено је повећано присуство пестицида изнад вриједности прописаних Правилником о максималним нивоима остатака пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла", наводи се у саопштењу.

На основу захтјева увозника, извршена је суперанализа другог узорка у Градском заводу за јавно здравље Београд, којом је потврђена прва анализа, на основу чега је инспектор донио рјешење којим је забрањен увоз спорне пошиљке и издат налог за њен поврат пошиљаоцу или уништавање под надзором надлежног инспектора.

Републичка фитосанитарна инспекција приликом увоза воћа и поврћа у Републику Српску, врши узорковање како би се утврдило да ли је здравствено исправно и безбједно за људску употребу.

Највећи ризик код ових производа представља недозвољена количина пестицида, микотоксина и токсичних метала и управо су то параметри на које се врше анализе.

Из Инспектората напомињу да употреба пестицида није забрањена, да се они користе у производњи већине врста воћа и поврћа, с тим да се морају користити дозвољена средства, у дозвољеним концентрацијама и поштовати каренца, односно вријеме које треба да протекне од третмана до употребе производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана