У јуну у Српској 930 гостију са Космета

Srna
У јуну у Српској 930 гостију са Космета

ЗВЕЧАН - У Републици Српској ће у оквиру девете акције "Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске" од 19. до 27. јуна боравити око 930 ђака, наставника и дјеце са посебним потребама са Космета, а предност ће имати дјеца која до сада нису долазила код вршњака у Српску, договорено је данас у Звечану.

Састанку, који је одржан у организацији Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији, присуствовао је предсједник Одбора Милорад Арлов и директори четрдесет школа са Космета чији ће ученици, узраста 10 до 15 година, посјетити Републику Српску.

Арлов је након састанка Срни рекао да је ријеч о договору са директорима да припреме дјецу за боравак у Републици Српској, са посебним нагласком да заједно са људима из центара за социјални рад на спискове ставе дјецу која до сада нису боравила у Српској.

"Наш циљ је да што више дјеце, посебно из сиромашнијих породица, изађу из својих села и буду гости вршњака у Републици Српској", нагласио је Арлов.

Он је подсјетио да је у претходних осам акција у 28 локалних заједница у Републици Српској боравило више од 4.500 ученика и више од 400 наставника са Косова и Метохије.

"У овогодишњој, деветој акцији, у Републици Српској требало би да борави око 930 ученика и наставника, укључујући дјецу са посебним потребама - чланове Удружења `Подржи ме` из Косовске Митровице", рекао је Арлов.

Арлов је навео да је планом предвиђено да дјеца из Црколеза, Бања и Осојана из општине Исток бораве у Хан Пијеску, у Приједору дјеца из Косовске Каменице и педесетак дјечака и дјевојчица са посебним потребама, а у Требињу малишани из Косова Поља, Ораховца и Велике Хоче.

"У Градишци ће боравити дјеца из Зубиног Потока, у Вишеграду из Звечана, на Сокоцу малишани из општине Вучитрн, у Прњавору дјеца из Сочанице, општина Лепосавић, а у Дервенти дјеца из Партеша и Шилова код Гњилана", рекао је Арлов.

Он је најавио да ће у Шамцу боравити дјеца из Липљана, у Источном Сарајеву из Новог Брда, малишани из Обилића биће у Брчком, док ће на Палама гости бити дјеца из Штрпца, а у Новом Граду ученици из Лепосавића.

"У Челинцу ће боравити дјеца из Звечана, у Бијељини из Гораждевца и Грачанице, у Бањалуци дјеца из Основне школе `Бранко Радичевић` из Косовске Митровице, а у Добоју малишани из Пасјана, Косовске Витине и Основне школе `Свети Сава` из Косовске Митровице", изјавио је Арлов.

Арлов је рекао да ће домаћинима у Модричи гости бити дјеца из Косовске Каменице, у Броду из Грачанице, у Милићима 10 ученика и наставник из Клине, а у Пелагићеву ученици из Основне школе "Цар Лазар" из Гуштерице, општина Липљан.

Арлов се током боравка у Косовској Митровици састао са представницима Удружења "Подржи ме" и Радошем Петровићем, директором и власником фирме која је извођач радова на изградњи Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар", намијењеног дјеци са посебним потребама чију изградњу финансирају углавном донатори и институције из Републике Срспке.

На састанку је договорено да радови буду настављени чим почне грађевинска сезона како би дневни центар корисницима на кориштење био уступљен на славу Удружења "Подржи ме" - Преображење Господње.

Пренос средстава Петровићевој фирми биће вршен одмах по уплатама донација.

Уз Петровића, који се одрекао накнаде за ангажовање за извођење радова, један од највећих донатора биће српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је обећао да ће донирати личних 50.000 евра.

Арлов је, захваљујући народу Републике Српске и њеним институцијама, позвао институције и грађане Србије да се укључе у најхуманију акцију која се спроводи на Косову И Метохији.

"Када изградимо дневни центар - као да смо изградили цркву", поручио је Арлов.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана