У Јахорину се улаже више од милијарду КМ, отварање сезоне 2. децембра

Срна
У Јахорину се улаже више од милијарду КМ, отварање сезоне 2. децембра

ЈАХОРИНА - Улагањима Владе Републике Српске од Јахорине је створен један од најмодернијих ски-центара у Европи, али истовремено ова планина је и инвестициона дестинација јер се улаже више од милијарду КМ, изјавили су данас предсједник Надзорног одбора и директор Олимпијског центра (ОЦ) „Јахорина“ Недељко Елек и Дејан Љевнаић.

Након састанка са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, Елек је захвалио Додику, Влади Републике Српске и ресорном министру који су помогли да се од Јахорине направи инвестиционо чудо, истичући да данашњи састанак представља наставак континуиране подршке институција Републике Српске.

Елек је подсјетио да је прије три године на Јахорини било 80.000 скијаша, а ове године ће бити више од 300.000.

-Са инвестицијама смо ове године подигли капацитет изнад 50 одсто на Јахорини. Нама који радимо овдје смијешно звуче приче да у Републици Спрској нема инвестиција. Због тога само да наведем да је прошле године директних страних инвестиција у ФБиХ било 314 милиона КМ, док је само на Јахорини један приватни инвеститор уложио 120 милиона КМ у хотел. Толико о односу инвестицјиа у Републици Српској и ФБиХ - рекао је Елек.

Он је нагласио да су се од почетка такозване кризе у августу ОЦ „Јахорини“ јавила три нова инвеститора који ће да инвестирају више од 100 милиона КМ из ФБиХ.

-Дакле из ФБиХ долазе и отварају своје фирме у Републици Српској. Када смо питали зашто улажу у Републици Српској дали су конкретне одговоре да је порез на нето плате у ФБиХ 69,5 одсто, а у Српској 49 одсто. Порез на промет некретнина у Републици Српској не постоји, а у ФБиХ износи више од шест одсто и зависи од кантона до кантона - појаснио је Елек.

Он је навео и да су на Јахорини присутни све највеће фирме из Србије, Хрватске и региона које се баве некретнинама и хотелијерством.

Тај амбијент, како је истакао, створила је Влада Републике Српске јер нико ту не би дошао улагати да нема повјерење у фисклану политику и поступке Олимпијског центра.

-Тако смо дошли да имамо најскупљи квадрат у региону јер је на Јахорини плац од 500 метара квадратних продат за два милиона КМ. На задњој лицитацији је квадрат био 4.000 КМ. Највише смо поносни што је Влада Републике Српске поред улагања у инфраструктуру одлучила да улаже и у смјештајне капацитета - додао је он.

Елек је као примјер навео реновирање хотела „Партизан“ у власништву Владе Српске који ће бити капацитета 1.000 кревата и запошљавање још 150 људи.

Љевнаић је рекао да је данашњи састанак био у функцији информисања српског члана Предсједништва Милорада Додика о пројкетима и радовима који су у току, као и о плановима.

-Градимо пет нових жичара, два шестосједа. Изградили смо нову стазу која је покривена системом за осњежавање, као и дјечији полигон, два ски-лифта типа сидро у Рајској долини и намјера је да оживимо стазу олимпијског спуста која није радила 30 година - навео је Љевнаић.

Он је напоменуо да је урађено седам километара новог система за осњежавање и расвјета стазе „Новак Ђоковић“.

-Мало је ски-центара у свијету који могу да се похвале да могу да користе име Новака Ђоковића. Радимо проширење Олимпијског бара, а урадили смо нови зип-лајн. То су пројекти који се у нормалним околностима граде за три године, а ми смо искористили шансу коју нам је дао српски члан Предсједништва и почели у мају, а планирамо да све реализујемо до почетка сезоне - рекао је Љевнаић.

Директор ОЦ „Јахорина“ је напоменуо да без такве подршке ништа не би било реализовано напомињући и да се гради 250.000 нових квадрата хотелских капацитета.

-Када се то помножи са просјечном продајном цијеном од око 5.000 КМ дођемо до милијарду инвестиција на Јахорину. Подршка инвестицијама коју смо добили је значајна и трудићемо се да будемо лидер у региону што се тиче скијања и први отворимо сезону - рекао је Љевнаић.

Он је напоменуо да је 2. децембра планирано отварање сезоне, што ће пратити фестивали и концерти.

- Тони Цетински наступиће 3. децембра, Харис Џиновић 4. децембра, Саша Матић 5. децембра. Током децембра ћемо имати више од 20 концерата до Нове године. Поред инфрастуркурних пројеката пуно ћемо улагати и у ивент маркетинг како би се чуло шта се ради на Јахорини - додао је Љевнаић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана